Vrány australské přelstily jedovatou ropuchu obrovskou

O vránách se dobře ví, že mají sice malý mozek, ale jsou velmi chytré. Dalším důkazem je jejich způsob, jak si pochutnat na jedovaté žábě, která se v Austrálii přemnožila a v současné době ohrožuje mnoho druhů zvířat.

Vrána dokáže dostat ropuchu na záda, čímž se vyhne kontaktu se žlázami s jedem.

Ropucha obrovská, která pochází z Jižní a Střední Ameriky, byla do Austrálie přivezena v roce 1935, aby zlikvidovala škodlivé brouky, kteří ničili cukrovou třtinu. Jenže původní záměr se nakonec zvrtl.

Žáby se přemnožily po celém severovýchodě. Zjistilo se, že počet zvířat klesá všude tam, kde se ropucha objevila. Ohrožuje kočky, psy, králíky, hady, ještěrky a žába je dokonce nebezpečná i pro lidi.

Dospělé ropuchy obrovské mají za ušima velké příušní žlázy a ještě další žlázy na hřbetě. V ohrožení žáby vylučují z těchto žláz mléčně bílou tekutinu. Tato tekutina obsahuje bufotoxiny, které jsou toxické.

Vrány australské však přišly na to, jak na ropuchu vyzrát, aniž by se otrávily. "Vrány se vyhýbají kontaktu s nebezpečnými místy tím, že se snaží přetočit žábu na záda," popisuje Steve Wilson, který měl možnost tento souboj sledovat.

"Ptáci ve správnou chvíli využijí zobák i končetiny. Nešťastná ropucha se sice snaží uniknout, což se jí většinou nepodaří. Vrány jsou neoblomné, protože dobře vědí, že si na žábě pochutnají, ale jedině bez kontaktu se smrtelně jedovatými místy."

Problém přemnožení žab v Austrálii to však neřeší. Ropuchy obrovské totiž mají velmi dobrou rozmnožovací schopnost. Od roku 2006 jejich počet stoupl v Austrálii na 200 milionů a číslo se stále zvedá. Odborníci se momentálně obávají, že by se ropucha mohla rozmnožit dál na jih a západ kontinentu.

Mohlo by vás zajímat: