Bájný ostrov Kréta

Krétu, největší z řeckých ostrovů, si zamilujete pro její kouzelné písčité pláže, úchvatné zálivy, překrásná horská údolí, antické památky, ale také pro malebné rybářské vesničky s bílými domky a milé pohostinné obyvatelstvo. To vše totiž nabízí odpočinkovou, ale i dobrodružnou atmosféru pro vaši dovolenou.

Zdroj: Shutterstock.com

Krétu lze rozdělit několika způsoby, nejčastěji se však setkáte s dělením na severní a jižní. První část je omývána Egejským mořem, nachází se zde mnoho pěkných pláží, rozmanitá příroda, krásné hory, hlavní město Heraklion a v neposlední řadě Mirabelský záliv s nádhernou lagunou Elounda. Druhá, jižní část je obklopena Středozemním mořem, narazíte zde na úchvatné zálivy ve tvaru půlměsíce, krásné pláže s průzračnou vodou, přírodní i historické zajímavosti a dominantní pohoří. Kromě toho se zde nachází druhý největší mínojský palác Faistos a nejjižněji položené město celé Evropy – Ierapetra. 

Jednou z nejhezčích pláží je Elafonisi s jemným bílým a růžovým pískem spojující Krétu a ostrov Elafonisi, který je přírodní rezervací. V oblasti najdete písečné duny, kde se vyskytují chránění živočichové a rostliny. Mezi další pěkné pláže patří Balos Beach obklopená skalami a nacházející se na severozápadním výběžku ostrova Gramvousa, ve stejnojmenném národním parku. Ve stráni místního vrcholku můžete navštívit kamenný kostelík a užít si nádherný výhled do okolí. Z dalších lze zmínit Falassarnu, dlouhou, klidnou, písčitou pláž na severozápadě ostrova, která patří společně s Elafonisi a Balos mezi deset nejhezčích pláží Kréty a celého Řecka. Není divu, v okolí jsou olivové háje a vysoké kopce a severní část pláže je rozdělena útesy na menší plážičky, takže místo má své kouzlo. Navštívit můžete i Stefanou Beach ukrytou ve skalách. Pláž je kamínková a voda má neuvěřitelně modrou barvu. Zajímavá je také Vai, jediná palmová pláž na Krétě.

CK Blue Style nabízí lodní výlety na nedaleké ostrovy Santorini a Spinalonga. Magický pohádkový ostrov Santorini, též zvaný Théra, je jedním z nejmalebnějších ve Středozemním moři. Typické jsou pro něj bílé domky a kostelíky s modrými kupolemi. V rámci výletu navštívíte městečka Fira, Oia a Kamári. Na druhém zmíněném ostrově se nachází stejnojmenná benátská pevnost z 16. století, která celému ostrovu dominuje. Při plavbě zpět na Krétu se navíc zastavíte v malebném městečku Agios Nikolaos.

Z památek můžete navštívit některý z mínojských paláců, z nichž asi nejznámější a hlavně největší je Knóssos a nejstarší Faistos. K navštěvovaným městům patří zejména Chania a hlavní město Heraklion. Historická Chania je největším městem západní části ostrova. Ve staré části najdete mnoho romantických uliček a v přístavu starý maják či námořní muzeum. Projít se můžete také okolo hradeb z 16. století. Heraklion (Iraklio či Irákleio) se nachází v severní části ostrova a v místním Archeologickém muzeu si lze prohlédnout historické nálezy z Kréty nebo navštívit pevnost Koules. Z dalších míst stojí za zmínku Rethymno, přístav v benátském slohu s pevností Fortezza, starobylá vesnička Polyrrinia, v jejímž okolí je pěkná procházka, či vesnice Ano Vouves s nejstarším olivovníkem na světě.

Olivovníky, cypřiše a cedry jsou pro Krétu velmi typické. Na jaře tento ostrov navíc krásně rozkvétá, nejčastěji narazíte na vlčí máky, kopretiny, divoké tulipány nebo orchideje. Kréta kromě nádherných pláží nabízí také nádherné hory s možností turistických túr. Vyhledávaná je soutěska Samaria, která je nejdelší v Evropě. Nachází se v pohoří Levki Ori společně s nejvyšším vrcholem Kréty – Páchnes. Mezi další patří soutěska Imbros vedoucí od stejnojmenné vesnice do vesnice Komitades.

Kréta je zkrátka velice rozmanitý ostrov , na kterém najdete krásné pláže, přírodu, malebné vesničky i města s historickými památkami. Ať už vás tedy zajímá aktivní dovolená s výlety nebo jen lenošení na pláži, je tento ostrov ideální destinací, protože na Krétě si vybere každý. Tak neváhejte a navštivte místo, kde se podle starořeckých mýtů narodil sám vládce olympských bohů Zeus.