Bakterie produkuje levnou naftu

Geneticky upravená bakterie dokáže produkovat pohonné hmoty dvakrát až třikrát levněji než je současná cena ropy. Potřebuje jen prostor, vodu, slunce a oxid uhličitý.

Bakterie produkuje levnou naftu
Bakterie produkuje levnou naftu
Zdroj: archiv

Téměř bez povšimnutí si americká společnost Joule Unlimited zaregistrovala loni v září patent na vlastní, geneticky přizpůsobenou bakterii druhu E. coli, která je schopná produkovat ropná paliva různých druhů dvakrát až třikrát levněji než je současná cena ropy. Potřebuje jen prostor, vodu, slunce a oxid uhličitý.

Bakterie E. coli (Ilustrační foto)

Joule Unlimited uvádí, že vše je založeno na umělé fotosyntéze, jejímž produktem jsou pohoné hmoty různých druhů na požádání - benzín, nafta nebo kerosin. Pokud je to pravda a odpovídají i údaje o efktivitě produkce, je na světě v podstatě neomezený a obnovitelný zdroj kapalných a dosud “fosilních” paliv. Navíc paliv, které mají o 90 procent slabší emise CO2.

Nejde o propagovaná a ekonomicky drahá biopaliva. K produkci pohoných hmot prostředníctvím E. coli nejsou potřebné žádné suroviny - kukuřice, třtina, vojtěška, celulóza, odpadové plasty nebo řasy. Společnost Joule Unlimited tvrdí, že ve svých laboratořích již vyzkoušela produkci různých druhů paliv.

Z jednoho akru (tedy pozemku o rozloze cca 65 x 65 metrů), na kterém probíhá fotosyntéza, se dá například získat 10 000 galonů etanolu za rok. A předpokládá se, že je možné produkci zvýšit až na 25 000 galonů za rok, což je ekvivalent 800 barelů surové ropy ročně.

Odborník na biopaliva z Cornell University, David Pimentel, říká, že jeden akr kukuřice produkuje méně než poloviční množství energie, což odpovídá pouze 328 barelům ropy. V USA jsou přitom dnes na produkci etanolu z kukuřice využívány milióny akrů.

Společnost Joule Unlimited, nazvaná podle britského vědce z 19. století Jamese Prescotta Joulea, vznikla teprve před čtyřmi lety a přísně tají jakékoli bližší informace o své technologii. Její výkonný ředitel Bill Slims však zdůrazňuje, že přísné utajení je nutné s ohledem na konkurenční boj. Utajení vyvolává ovšem i podezření, zda nejde jen o humbuk. Nicméně vážnosti projektu dodává skutečnost, že jeho spoluzakladatelem je i uznávaný genetik George Church z Harvard Medical School, který už v roce 1984 pomohl na svět projektu kompletního zmapování lidského genomu.

První informace pronikly na veřejnost teprve loni, když laboratoře navštívil senátor John Kerry a zdejší technologii označil za něco, co nejspíš změní pravidla hry.

Pokud jsou uvolněné informace pravdivé, má Kerry nepochybně pravdu. Nejen Spojné státy by pak přestaly být závislé na těžbě ropy. Taková technologie potencionálně oslabuje zisky a tedy i vliv zemí OPEC nebo třeba Ruska, či stabilitu režimu ve Venezuele. Mohla by výrazně přispět k novému hospodářskému růstu a umožnit tento růst i rozvojovým zemím.

S ekonomicky sílící Čínou a Indií roste rychle poptávka po pohonných hmotách a sílící hlad po ropě hnal nahoru nejen ceny za barel na burze, ale i pravděpodobnost růstu napětí ve světě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články