Bezdrátové čipy nahradí antibiotika, která přestávají zabírat

Místo antibiotik, která mají někdy i nepříznivé vedlejší účinky, a bakterie jsou vůči nim navíc stále častěji odolnější, připravují vědci elektronický boj s bakteriemi. S pomocí na dálku ovládaného čipu v těle pacienta hodlají původce infekce "usmažit".

Čipy dostanou nové pole působnosti
Čipy dostanou nové pole působnosti
Zdroj: Dollarphotoclub.com

Infografika k léčivému čipu.Novou metodu vyvíjejí odborníci z Tufts University a University of Illinois. Vše je založeno na implantátu, který může být na dálku aktivován. Čip pak po signálu zvenčí se při kontaktu s bakteriemi zahřeje s pomocí hořčíku. Po úspěšném splnění mise, se čip v závislosti na délce léčby během několika minut či týdnů neškodně rozpustí a beze stopy zmizí.

Čip je totiž uložen v hladkém pouzdře krytém proteinovou vrstvou s volitelnou odolností. Metoda byla zatím úspěšně ověřena intravenózně na nakažených laboratorních myších. A vědci předpokládají, že i testování na lidech bude zcela bezproblémové.

„Vzhledem k jednoduchosti celé terapie jde o ideální postup především při léčení pooperačních infekcí. Zároveň tak dláždíme cestu pro případné wi-fi podávání léků," vysvětlil profesor biomedicínského inženýrství Fiorenzo Omenetto, který výzkum vedl.

Související články