Budoucnost nakupování je tady! První pojízdná prodejna bez řidiče

Kalifornie rozšiřuje možnosti on-line nákupů. Do léta by se mělo v ulicích objevit autonomní vozidlo, které zákazníkovi doveze čerstvé produkty.

Vozidla budou na elektrický pohon s dojezdem 130 km a maximální rychlostí 40 kilometrů za hodinu.
Vozidla budou na elektrický pohon s dojezdem 130 km a maximální rychlostí 40 kilometrů za hodinu.
Zdroj: Profimedia.cz

Americká společnost Robomart provedla výzkum u žen ve věku 24 až 44 let a z výsledků vyšlo najevo, že více než 85 % z nich nenakupuje ovoce a zeleninu on-line. Důvodem je buď příliš vysoká cena za doručení, anebo nespokojenost s kvalitou doručených produktů.

S tím už bude v San Francisku brzy konec. Díky samoobslužnému obchodu budou mít zákazníci možnost vybrat si jen potraviny, které se jim zamlouvají.  

Zdroj: Profimedia.cz

Prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu zákazník zjistí, kde se nejbližší Robomart nachází. Klikne, aby přijel na jeho adresu. Jakmile dorazí, dveře auta se odemknou a zájemce si vybere produkty (zeleninu, ovoce, bylinky), které se mu zamlouvají.

Robot po celou dobu pomocí kamer sleduje, co si zákazník vybírá a na základě toho strhne částku za nákup z bankovního účtu. Poté se automaticky vytiskne účet, dveře se zavřou a vozidlo se vydá na další cestu.

Zdroj: Profimedia.cz

Do budoucna se plánuje, že vnitřek vozidla bude vybaven chlazením nebo vyhříváním a může tak kromě ovoce a zeleniny nabídnout i mléko či maso.

Samoobslužné vozidlo bude plně na elektrický pohon s dojezdem 130 km a maximální rychlostí 40 kilometrů za hodinu. Plánuje se, že kromě kamer bude vybaven radarem, kontrolním systémem a speciálním softwarem pro plánování tras a zabránění ve střetu s překážkami.

Zakladatel společnosti Ali Ahmed, který autonomní vozidlo vyvíjel deset let, věří, že kalifornské řetězce supermarketů využijí možnost pronajmout si speciální auto, aby vyhověly požadavkům svých zákazníků. „Rozhodně to pro ně bude levnější než otevřít nový obchod,“ dodává.

Společnost zatím nezveřejnila ceny za dodání, ale již požádala kalifornské ministerstvo o povolení k testování autonomních vozidel. Do léta plánuje zahájit pilotní program v oblasti San Francisco Bay Area.

Mohlo by vás zajímat: