Buněčné hodiny

24hodinový cyklus sdílíme na planetě Zemi se vším živým. Změny teploty, tlaku, reakční doby, únavy a spánku zůstávají neměnné milióny let.

Buněčné hodiny
Buněčné hodiny
Zdroj: archiv

Skupina vědců Cambridge úspěšně rozkódovala 24-hodinový cyklus, kterým se řídí vnitřní hodiny nejen v lidském těle, ale u všeho živého na planetě Zemi. Máme ho společný s řasami už milióny let. Výzkum o němž informuje článek v novém čísle časopisu Nature slibuje lepší pochopení problémů souvisejících s prací na směny nebo problémy se změnami časových pásem při létání. Tento mechanismus ovlivňuje i spánek nebo sezónní migraci motýlů.

Hodiny v lidských buňkách

Studie z Ústavu metabolických věd na University of Cambridge tvrdí, že tento 24-hodinový rytmus se ukrývá v červených krvinkách. V minulosti se vědci domnívali, že tento rytmus pochází z DNA a genů, jenže na rozdíl od většiny buněk, červené krvinky neobsahují DNA.

Vědci z Cambridge drželi v inkubátoru zdravé červené krvinky ve tmě a při tělesné teplotě několik dní a pravidelně odebírali vzorky. Zjistili, že změny hladiny peroxiredoxinů (bílkovin, které jsou vyráběny v krvi) probíhají v 24-hodinovém cyklu. Prakticky všechny známé organismy obsahují peroxiredoxiny.

"Důsledky existence tohoto rytmu zdraví jsou různorodé," vysvětluje Akhilesh Reddy, hlavní autor studie. "Již víme, že narušení vnitřních hodin - například, způsobeným prací na směny - jsou spojena s metabolickými poruchami, jako je cukrovka, problémy duševního zdraví a dokonce i rakovinou." Další výzkum by proto mohl vést k odhalení tohoto mechanismu a ordinování účinných terapií.

A když byl podobný mechanismus, na stejném základě odhalen u řas, bylo potvrzeno, že nejde o záležitost zakódovanou v genech pomocí DNA.

"Tento průkopnický výzkum ukazuje, že vnitřní tělesné hodiny jsou starým mechanismem, který je s námi napříč miliardami let evoluce," řekl Andrew Millar z University of Edinburgh. "Musí být mnohem důležitější a sofistikovanější, než jsme si dříve mysleli."

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články