Video: Otevření "prokletého" černého sarkofágu. Ukrývá tělo Alexandra Velikého?

Nález sarkofágu z černé žuly v egyptské Alexandrii vyvolal ve světě rozporuplné reakce. Zatímco jedni s nadšením doufali, že byl konečně objeven hrob Alexandra Velikého, druzí před otevřením sarkofágu důrazně varovali: visí nad ním kletba a svět se ponoří na tisíc let do tmy. Zklamání bylo souzeno oběma stranám.

Zdroj: Youtube

Nalezený černý sarkofág byl senzačním objevem už kvůli svým rozměrům: pro průměrného Egypťana z období starověku by byl příliš velký. Historici se proto domnívali, že by mohl být uvnitř pohřbený nějaký urozený člověk, který si bral s sebou na věčnost i cenné předměty a potřeboval kolem sebe víc místa. Naděje se upínaly i ke slavnému vojevůdci Alexandru Velikému, jehož hrob nebyl nikdy objeven.

Jaké bylo ale překvapení, když archeologové našli v sarkofágu jen spoustu páchnoucí vody, která sem pronikala skulinou z kanalizace, a v ní tři plavající kostry. Pro ostatky Alexandra Velikého by to byl jistě osud krajně nedůstojný, ale kosti naštěstí zcela jistě nepatří jemu. Odborníci usuzují, že v kanále odpočívají tři vojenští důstojníci, z nichž jeden pravděpodobně zemřel na následky probodnutí hlavy šípem.

"Senzační zprávy o Alexandru Velikém jsme od začátku popírali," uvedl vedoucí výzkumného týmu Mostafa Waziri, který tajemný sarkofág otevřel. "Na poklopu nejsou žádné hieroglyfy, žádné řezby. Jak by to mohl být král?"

Waziri se zároveň vysmál pověstem o kletbě spojené s otvíráním starých egyptských hrobek. "Sarkofág jsme otevřeli a žádná temnota nás díky Bohu nepohltila. Byl jsem první, kdo vstrčil hlavu dovnitř, a tady stojím před vámi. Nic mi není," prohlásil.

Strach z faraonské kletby se rozšířil po sérii podivných úmrtí osob, které se účastnily odhalení hrobu faraona Tutanchamona v roce 1922. Zajímavé je, že v kletbu věří hlavně Evropané a Američané, samotné Egypťany prý nechávají podobné historky chladné.

Zdroj: Youtube

Související články