Kam na dovolenou v Česku: Přehled nejlepších kempů za rok 2017

Návštěvníci českých kempů už vědí, co chtějí, a tak jsou stále náročnější. Dávají přednost kvalitním rodinným stanům nebo ubytování s vlastním sociálním zařízením a kempům, které jim nabídne bohatý program a dobré jídlo.

Lidé se dnes chtějí v kempech cítit jako doma.
Lidé se dnes chtějí v kempech cítit jako doma.
Zdroj: Profimedia.cz

„Zatímco před lety se Češi spokojili s koupáním v rybníku a posezením u ohně, dnes jim to nestačí a vyhledávají další vyžití a sportovní aktivity. Neobejdou se ani bez wi-fi,“ říká Aleš Hanzl z portálu dokempu.cz.

UNIKÁTNÍ VIDEO: OBŘÍ ZABIJÁCKÉ KOSATKY PRONÁSLEDUJÍ RYBÁŘSKOU LOĎ

Lidé dnes chtějí mít v kempech druhý domov, proto jsou podnikatelé nuceni zlepšovat své služby a předhánějí se v atrakcích, které na sezonu připraví. Kvalitní beach-volejbalové hřiště je už standard, v nabídce kempů jsou však i lezecké stěny, lanové parky nebo nabídka čtyřkolek. Kempy lákají i na netradiční typy ubytování, jako jsou jurty, tee-pee, ubytovací sudy či retro maringotky.

Pořídit si karavan a skládací nádobí

Z ankety Kemp roku vyšlo najevo, že lidé už nechtějí na dovolené v tak velké míře vařit, proto dávají přednost kempům se slušnou gastronomií. Zajímavostí také je, že v posledních letech kempy registrují vzrůstající počet domácích návštěvníků s karavany a obytnými auty, zatímco dříve s nimi přijížděli hlavně zahraniční hosté.

V posledních letech kempy registrují vzrůstající počet domácích návštěvníků s karavany.Zdroj: Profimedia.cz

S oblibou kempování vzrůstá také nabídka vybavení pro kempaře. „Oblíbené je skládací nádobí a stany s nafukovací konstrukcí, kdy i větší stan pro 5 a více lidí dokáže s minimem námahy postavit jeden člověk a postačí mu k tomu pouze pumpa,“ říká Aleš Hanzl. Ideální místo, kde si podobné vychytávky pořídit, je každoroční Výstava stanů a vybavení do přírody.

Sázka na minimalismus

Současným trendem je podle Aleše Hanzla také tendence snižování hmotnosti a rozměrů vybavení do přírody, které není na úkor funkčnosti, ba naopak – minimalismus je důsledkem vývoje nových a stále lepších technologických postupů a materiálů.

Sílící ekologický přístup se projevuje ve využívání přírodních zdrojů energie, konkrétně té solární. Velmi oblíbené jsou malé solární nabíječky pro dobíjecí tužkové baterie, ale i větší a výkonnější zařízení, která už dokážou nabíjet i notebooky, dále solární lampy, svítilny či solární sprchy.

10 nejlepších kempů roku 2017

1. Autocamp Sedmihorky, Liberecký kraj
2. Camping Vranovská pláž, Jihomoravský kraj
3. Autokemp Frenštát pod Radhoštěm, Moravskoslezský kraj
4. Kemp a chaty Stříbrný rybník, Královéhradecký kraj
5. Liščí Mlýn, Moravskoslezský kraj
6. Kemp Keramika, Plzeňský kraj
7. Koupaliště a kemp Pecka, Královéhradecký kraj
8. Kanak – kemp Branná, Jihočeský kraj
9. CAMP DOLCE, Královéhradecký kraj
10. Kemp u Kukačků, Jihočeský kraj

Mohlo by vás zajímat:

Související články