Česká hlava Pavel Klener: Expert za boj s rakovinou získal českou Nobelovu cenu

Výjimečný vědec Pavel Klener získal nejprestižnější české vědecké ocenění.

Česká hlava Pavel Klener: Expert za boj s rakovinou získal českou Nobelovu cenu
Česká hlava Pavel Klener: Expert za boj s rakovinou získal českou Nobelovu cenu
Zdroj: archiv

Profesor Klener se ve světě prosadil  zaváděním chemoterapie nádorů do klinické praxe…

Prestižní Národní cenu vlády Česká hlava za mimořádné vědecké výsledky obdržel onkolog a hematolog Pavel Klener. Cenu Invence za mimořádný vědecký počin posledních let získal kardiolog Jan Pirk.

Cenu Patria pro vědeckou či manažerskou osobnost, která se výrazně prosadila v zahraničí, převzal epidemiolog Ervín Adam. Přispěl svou prací k boji proti dětské obrně a k poznání biologie herpetických virů. Výsledky dnes oznámili pořadatelé novinářům. Kromě dvou mladých vědkyň oceněných za matematiku a fyziku pocházeli ostatní laureáti z medicínských oborů. Ocenění Klener převzal v neděli večer na uzavřeném galavečeru.

Národní cenu za vědu uděluje vláda od roku 2005. Dotuje ji milionem korun. Je to dosud nejvyšší vědecké vyznamenání v republice a někdy se o ní hovoří jako o české Nobelově ceně.

Boj s nádory

Profesor Klener z 1. lékařské fakulty UK se ve světě prosadil průkopnickým zaváděním chemoterapie zhoubných nádorů do klinické praxe a vysvětlováním této terapie moderními poznatky molekulární biologie. Tuto disciplínu v Česku založil . Napsal 19 monografií, první věnoval problematice protinádorové chemoterapie.

Rakovina mozku. FOTO: Thinkstock

Kardiochirurgovi Pirkovi byla cena udělena za Inovace při použití dvou dloudodobých srdečních podpor Heartmate-II jako totální náhrady lidského srdce u pacientů bez možnosti standardní léčby. Devadesátiletý epidemiolog Adam, který se i přes svůj věk stále věnuje výzkumu ve Spojených státech, vnesl do výzkumné práce řadu nových prvků. Přispěly i k objasnění vazeb mezi virem a zhoubnými nádory, například u karcinomu děložního čípku. 

Ženy vystoupily ze stínu

Ministerstvo průmyslu a obchodu udělilo cenu Industrie firmě ELLA-CS za vývoj krytého kovového samoexpandabilního jícnového stentu, který je určen k zastavení akutního krvácení z jícnových varixů. Cenu Doctorandus získala studentka Anna Fučíková z Matematicko-fyzikální fakulty UK, dlouhodobě se věnuje výzkumu nanočástic. Její výzkum by v budoucnu mohl být využit k léčbě rakoviny kůže.

Ocenění Gaudeamus od Všeobecné zdravotní pojišťovny obdržela Lenka Tománková z ČVUT v Praze. V rámci svého studia se věnovala výzkumu při mezinárodním projektu Observatoře Pierra Augera, zkoumala dlouhodobý vývoj chování komponentů jednotlivých teleskopů a kalibračního systému. Předsedkyně odborné poroty Eva Syková zdůraznila, že letos jsou ceny výjimečné právě díky těmto laureátkám. V uplynulých ročnících se ženy nedařilo ocenit.

Lidský mozek se dá zrychlit. Stačí provádět jednoduchá cvičení

Minulý čtvrtek se předávaly také ceny NEURON 2012, Nadačního fondu Karla Janečka, za celoživotní dílo špičkovým vědcům z oboru ekonomie, medicíny a matematiky. Obdržel ji profesor Marek Malík, jehož tým jako první na světě vyvinul před deseti lety metodu, jak rozpoznat, zda jakýkoliv lék nevyvolá u lidí životu nebezpečnou srdeční arytmii. Oceněn byl i ekonom Jan Švejnar a matematik Miroslav Fiedler. Cenu Neuron 2012 pro vědce do 40 let převzal lékař Radek Špíšek, jehož tým vyvinul preparát, který má naději stát se lékem na karcinom prostaty.

FOTO (Pavel Klener): ČTK

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články