Česko v sobotu na hodinu zhasne! Připojí se k němu desítky dalších států

Šedesát obcí v České republice, z toho sedm statutárních měst, a více než tisíc domácností se rozhodlo letos zapojit do Hodiny Země – 11. ročníku celosvětové kampaně, během které lidé na hodinu zhasnou světla jako vzkaz, že jim osud místa, kde žijí, není lhostejný.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Účastníci dají symbolickým zhasnutím najevo svou podporu ochraně životního prostředí a připomenou, že vědí o změně klimatu, a že se chtějí podílet na jeho řešení.

Loňský rok patřil mezi čtyři nejteplejší roky v řadě od počátku soustavného měření teplot. Rychlost růstu teplot se navíc v posledních letech zvyšuje. „Potřeba řešit příčiny klimatických změn je již více než naléhavá. Jednotlivec sám mnoho neudělá, poselstvím Hodiny Země ale je, že společným úsilím je možné planetu ještě ochránit,“ říká Petr Ledvina, koordinátor kampaně z Ekologického institutu Veronica.

Hodina Země je mezinárodní akce zavedená Světovým fondem na ochranu přírody. První ročník proběhl v roce 2007 v Sydney v Austrálii. Na hodinu tehdy zhasla světla na slavné budově australské Opery a do kampaně se zapojily více než 2 miliony Australanů.

Opera v Sydney před a v průběhu Hodiny Země..Zdroj: REUTERS/David Gray

Během let se nejrozsáhlejší dobrovolná akce rozšířila do celého světa. V roce 2008 se akce konala ve 370 městech a obcích v desítkách zemích světa. V roce 2009 světla vypnulo 4159 měst v 88 zemích. Světla už zhasla egyptské pyramidy v Gíze, socha Krista spasitele v Brazílii i pařížská Eiffelova věž.

Eiffelova věž se i v roce 2017 ponořila na hodinu do tmy.Zdroj: REUTERS/Philippe Wojazer

Od roku 2010 akce probíhá v České republice. Koná se vždy poslední sobotu v měsíci březnu a letos proběhne v sobotu 24. března ve 20:30 hodin.

Některá česká města a obce se již dobrovolně zavázala k další ochraně životního prostředí a klimatu. Statutární město Prostějov si stanovilo závazek prosazování cyklistické a pěší dopravy ve městě a rozšíření možnost třídění biologického odpadu. Starý Plzenec, Dobročkovice či Kozlov budou mít úsporné veřejné osvětlení. Jiné obce se rozhodly zlepšit třídění odpadů nebo zateplit budovy.

V rámci Hodiny Země se bude konat i řada akcí pro veřejnost, procházky po tmě, pozorování oblohy, hudební večery i posezení při svíčkách.

Více na www.hodinazeme.cz a www.earthhour.org

Mohlo by vás zajímat: