Česká zoo zachraňuje: Deštné pralesy hoří a vymírají ohrožené druhy

Na druhém konci světa se momentálně odehrává obrovská přírodní katastrofa. Její dopady pocítí všichni obyvatelé planety. V Malajsii a Indonésii hoří desítky tisíc požárů, oheň ničí dva miliony hektarů porostů. To je čtvrtina území České republiky. 

Indonésie trpí nekontrolovatelným vypalováním deštných pralesů
Indonésie trpí nekontrolovatelným vypalováním deštných pralesů
Zdroj: Archiv

Požáry, o nichž se už nyní mluví jako o největší ekologické katastrofě nového tisíciletí, vznikly bezohledným nelegálním vypalováním deštných pralesů. V plamenech umírá obrovské množství zvířat, kterým už před tím hrozilo vyhynutí. Na záchraně těchto druhů se podílí stovky světových zoologických zahrad. V Česku se na chov ohrožených druhů zvířat specializuje ZOO Tábor.

Pracovníci táborské zoologické zahrady s napětím sledují práci záchranářů z mezinárodní organizace na ochranu zvířat International Animal Rescue (IAR), která před plameny zachraňuje spoustu zvířat. Ta nachází ve zbědovaném stavu a silně podvyživená. Jen za poslední měsíc takto zasahovali u desítek případů.

„Naše zoologická zahrada se specializuje na ochranu a chov ohrožených druhů. S o to větším zármutkem sleduji katastrofu, která se odehrává v Asii. V těchto chvílích lidstvo přichází o nenahraditelné přírodní bohatství. Jsem rád, že i naše zoo může svým dílem pomáhat zachovat vymírající druhy pro budoucí generace," prohlásil majitel ZOO Tábor Evžen Korec.

Jedním ze zvířat chovaných v táborské zoo, jehož druhoví příbuzní bojují v Asii o život, je například makak jávský. Běžně obývá lesy a mangrovové porosty podél řek a pobřeží jihovýchodní Asie. Jako ohrožený druh je zařazen v celosvětovém seznamu CITES. V obrovském ohrožení jsou také orangutani.

Zdroj: Youtube