Cesta na Bali – Ostrov bohů

Miloše Matulu netřeba dlouze představovat – často se s ním potkáváte zde na stránkách portálu National Geographic – podniká zajímavé meditační a poznávací cesty téměř po celém světě. Tentokrát vede skupinu na Bali…

Cesta na Bali – Ostrov bohů
Cesta na Bali – Ostrov bohů
Zdroj: archiv

Miloši, nedávno jste se vrátil z cesty po Střední Americe – jaká místa jste se skupinou, kterou jste vedl, navštívili?

Navštívili jsme tři země: Guatemalu, Honduras a El Salvador, kde jsme měli základnu na pláži El Tunco a odtud vyráželi do okolí – na pyramidy San Andrés, Tazumal či Casa Blanca. Navšívili jsme i mayské “Pompeje” s názvem Joya de Cerén.

 pyramidy San Andrés

A jaká místa jste navštívili v Guatemale a Hondurasu?

Z El Salvadoru jsme zamířili nejdřív do honduraského Copánu a posléze přjeli do Guatemaly k řece Dulce. Odtud jsme cestovali až do rozsáhlé oblasti Peténu, kde se dodnes rozkládají ruiny pyramidového města Tikalu – tehdejšího hlavního centra mayské říše. Z Tikalu jsme se přesunuli k mystickému jezeru Atitlán a nakonec do koloniální Antigui.

Besakih

 Za chvíli odlétáte na Bali, je tomu tak?

Od 6.do 19.dubna  vedu poznávací a meditační cestu na Bali.

Proč zrovna Bali? Pokud vím, tak ve svých knihách Bali nezmiňujete?

Ve své knize 2013: Hvězdná brána k Novému věku se zabývám strukturou mnoha megalitických, mohu říci i předpotopních, staveb. A tak chci zjistit, zda něco takového objevíme i na Bali. Nehledě na skutečnost, že Bali je jedním z tropických rájů.

Co je tedy na Bali tak zajímavé?

Bali neboli Ostrov bohů a tisíce chrámů - to je exotická příroda, nádherné zlaté písčité pláže, hinduistické chrámy, tradiční domorodé rituály a v neposlední řadě usměvaví a přátelští Balijci. To všechno nabízí exotický ostrov Bali v Indonésii. Bali je proslulé díky svým překrásným hinduistickým chrámům a památkám, místní kultuře, tradičním tancům a hudbě, místním řemeslným dílnám a především díky krásným exotickým plážím. Nejznámější je 6 km dlouhá pláž Kuta, v jejímž okolí se nachází nespočet obchůdků a klubů pro večerní zábavu. Naopak pro romantické páry, rodiny s dětmi nebo meditační skupiny, jako jsme my, se doporučuje klidnější pláž Nusa Dua, která je ideálním místem pro slunění a koupání. Naše skupina však kvůli klidu stráví posledních pět dnů odpočinkem, relaxací a meditacemi na nádherném a téměř liduprázdném ostrovním ráji Nusa Lembongan.

Účastníci cesty se také mohou setkat tváří v tvář s největšími ještěry na světě - komodskými varany – v rámci fakultativního výletu na ostrově Komodo nebo Rinča. Každopádně účastníci poznají život místních Balijců a jejich pravidelných rituálů během více jak týdenního putování po Bali a okolních ostrovech. Pro Balijce je náboženství neoddělitelnou součástí každodenního života. Každý den je tak návštěvník ostrova svědkem mnoha různých rituálů, kterými si lidé žádají přízeň bohů. Svahy ostrova pokryté rýžovými políčky a palmovými háji pak vybízejí aktivní cestovatele také k pěší turistice a trekům v této exotické přírodě.

Zájemci si mohou rozšířit zájezd také o krátký pobyt (1 – 2 noci) v Singapuru při cestě zpět a objevit tak také krásy tohoto moderního města v jihovýchodní Asii.

Jaké jsou na Bali klimatické podmínky?

Bali má příjemné tropické podnebí. V přímořských oblastech se teploty od května do července pohybují kolem 28°C a od října do března kolem 30°C. Nejpříjemnější klimatické podmínky jsou od dubna do září, kdy je období sucha. Období dešťů obvykle přichází od října do května.

Ubud rice fields

Jaká místa navštívíte v rámci této cesty?

Zájemci si mohou detailní program naší cestypodrobně prostudovat den po dni zde: www.exotickapriroda.cz, kde se mohou rovněž i přihlásit.

Je podmínkou na vašich cestách být zkušeným adeptem meditace?

Není to podmínkou. Také nemeditujeme stále! (smích) Buď meditaci vyzkouší s námi anebo taky nemusí meditovat vůbec. Jde jen o to, aby byl naladěn na skupinu a respektoval chvíle, kdy skupina medituje.

Miloši, jaké máte další cestovní plány?

V červnu to bude pouze Evropa: prázdninový pobyt se seminářem na řeckém ostrově Rhodos, přelom června a července tradičně tyrolské Alpy: malebný Mösern u Seefeldu, kam jezdíváme pravidelně do jednoho malého úžasného hotýlku s nezapomenutelnou kuchyní místného vyhlášeného šéfkuchaře.

V září to bude cesta po megalitických stavbách ostrovů Malta a Gozo a nakonec někdy v říjnu či listopadu cesta do Jižní Ameriky s názvem Za šamany do Ekvádoru. A skutečně šamany navštívíme! Týden bychom měli pobývat u rodiny šamana Augustina Grefy, kde se budeme účastnit šamanských rituálů, léčení a budeme zde meditovat. Poté navštívíme krásy Ekvádoru v NP Cotopaxi včetně lokalit Riobamba, Alausi, Nariz del Diablo, Banos s vodopády Manto de novia a Pailon del Diablo, Quito. Na závěr pobytu strávíme pár dnů u oceánu. Ale o tom zase příště… Všechny zájemce o účast na mých cestách srdečně zvu!

Miloš Matula

Absolvoval FAMU, je filmovým a hudebním producentem, spisovatelem, žurnalistou, duchovním učitelem a terapeutem, ale rovněž reklamním a PR specialistou. Je autorem 6 knih: Achnaton a Nefertiti, faraoni Slunce, Hvězdy ezoterického nebe I. (Kniha plná energie) + II. díl s podtitulem Kniha plná zdraví, 2013: Hvězdná brána k Novému věku, pohádka Zakletý ostrov. Právě nyní mu vychází novinka  – společná kniha, kterou napsal s legendou české astrologie Zošou Kinkorovou pod názvem Dějinami za poznáním astrologie.

foto: Dagmar Hájková                                                                         www.milosmatula.cz

 Další články o cestách s Milošem Matulou:

 www.national-geographic.cz/detail/cesta-do-mayske-stredni-ameriky-44521/

 www.national-geographic.cz/detail/cesta-do-peru-a-bolivie-za-syny-slunce-43194/

Související články