Čeští nosorožci se v Africe snaží zachránit svůj druh

Na začátku února zasedala komise řídíci projekt „Poslední šance na přežití pro severního bílého nosorožce (Cerarotherium simum cottoni)“, kde se sešli všichni zástupci organizací realizující tento unikátní projekt přímo v rezervaci Ol Pejeta v Keni.

Čeští nosorožci se v Africe snaží zachránit svůj druh
Čeští nosorožci se v Africe snaží zachránit svůj druh
Zdroj: archiv

Vedle zástupců ZOO Dvůr Králové to byli zejména představitelé vlastní rezervace včetně jejího ředitele a také zástupci mezinárodní ochranářské organizace Fauna and Flora international, sídlící v Londýně a vlastnící Ol Pejetu, a veterinárních lékařů – členů African Rhino Specialist Group (AfRSG) a Back to Africa. Součástí jednání byla kontrola všech zvířat, systému jejich ochrany a ošetřování. 

 

Africká pohoda: sluníčko a bahnění

Teplota během dne tradičně vystoupá na více než 25 °C a nosorožce čeká tak, jak je tomu již od prosince 2009, kdy sem byli dovezeni, krásný den. Každou noc teploty klesají na 12 až 8 °C, jelikož rezervace leží v nadmořské výšce přes 1 800 m. Proto se zde také nevyskytuje spavá nemoc ani malárie – ideální pro lidi i české nosorožce, kteří až na Sudána nikdy nepoznali záludnosti tropického klimatu. Zatímco v té době Českou republiku sužovaly kruté mrazy, nosorožci si užívali příjemné místní počasí.

Pozvolná adaptace na téměř divoký způsob života proběhla výborně, všechna čtyři zvířata se přirozeně pasou a pravidelně bahní v umělých či přirozených kalužích. Jsou ve velmi dobré kondici a samice již nemají problém s přerůstajícími kopýtky. Dostatek pohybu v přirozeném prostředí dělá své. Africké slunce také vyřešilo vleklé kožní „bradavice“, které zmizely již během prvního měsíce pobytu.

 

Láska mezi nosorožci

Samice Nájin prožila první polovinu roku 2011 ve velkém 300 hektarovém prostoru se samcem Sudánem a skupinou  jižních samic, spolu se zebrami, impalami a dalšími divokými zvířaty, a druhou v menším 8hektarovém prostoru se samcem Suni a vlastní dcerou Fatu. Suni se s Fatu opakovaně pářil, protože ale nezabřezla, byla Fatu v listopadu 2011 přesunuta do prostoru k Sudánovi. Našli jsme ji v buši, jak se pase, spokojenou a přívětivou.

 

Sudán při pravidelném odpoledním přikrmování byl obklopen jižními samicemi, které tradičně čekaly, zda něco z vojtěškového sena, granulí a mrkve zbude také pro ně. Mezitím došlo k prvním sexuálním zájmům mezi Suni a Nájin, k nimž byla právě tento týden přesunuta mladá jižní samice, aby Nájin dělala společnici a stala se další samicí Suniho.

V současné době probíhá vyšetření posledních vzorků trusu samic ve Veterinární univerzitě ve Vídni, které nám ukáže, jak se změnily hormonální cykly obou českých samic a také jižní samice, kterou pářil Sudán. I když zatím nedošlo k touženému zabřeznutí samic, již dnes je jisté, že podmínky, v nichž poslední potenciálně plodní severní bílí nosorožci jsou ty nejlepší, které jsme pro ně mohli najít. Žijí jen kousek od země svých předků, hýčkáni svými chovateli a snad už zapomněli na české zimy plné sněhu.

  

 

Úspěch v Tanzánii

ZOO Dvůr Králové poslala do Afriky v květnu 2009 ještě další 3 nosorožce – východní formu nosorožce dvourohého (Diceros bicornis michaeli) – dva samce Jamie a Jabu a samici Deborah.

Začátkem října přišla z národního parku Mkomazi, kde dnes žijí skvělá zpráva. Samice Deborah se narodilo mládě – samička Hilla – po 5 generacích narozených v zoo, přišlo na svět první divoké mládě.

Otcem je královédvorský samec Jamie. Věřme proto, že podobná radost nás čeká v budoucnu i v Keni. Vždy tři z našich zvířat se již průkazně opakovaně pářily.        

   

AUTORKA: RNDr.Dana Holečková

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články