Čeští vědci mají rovnici, která předpovídá vymírání druhů

Čeští vědci umí matematicky vyjádřit, jak se mění počet druhů organismů na dané ploše. A umí tak předpovědět, kolik druhů by vymřelo, pokud zničíme prostředí, ve kterém žijí.

Čeští vědci mají rovnici, která předpovídá vymírání druhů
Čeští vědci mají rovnici, která předpovídá vymírání druhů
Zdroj: archiv

Česko-americký tým přírodovědců objevil univerzální matematický vztah, který popisuje, jak se mění počet druhů organismů na studované ploše. Objev, globálně platný pro různé skupiny obratlovců, může pomoci odhadovat počet druhů, které by vymřely, pokud bude zničeno jejich prostředí. Výsledky zveřejnil prestižní vědecký časopis Nature. O výzkumu včera informovala ČTK Alena Ječmínková z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Zdánlivě jednoduchá rovnice

Vědci zjistili, že závislost mezi počtem druhů a plochou je vyjádřena křivkou podobného tvaru a její průběh závisí na velikosti areálů rozšíření. Univerzální pravidlo získali poté, co zkusili ve výpočtech zohlednit průměrnou velikost areálů obojživelníků, ptáků a savců na všech kontinentech.

"Díky objevu by mělo být možné z dostupných dat lépe odhadovat počet druhů na určitém území. Důležité je, že s rostoucí plochou zničeného prostředí stoupá víceméně přímou úměrou počet druhů, jež můžeme potenciálně vyhubit. Druhy s malými areály jsou nejkritičtěji ohrožené. Jejich přísná ochrana je nezbytná, nechceme-li zažít opravdu masové vymírání," řekl docent David Storch z Centra pro teoretická studia a z Přírodovědecké fakulty UK. Jeho tým spolupracoval s kolegy z americké Yale University.

Madagaskar: Bílé sifaky jsou nejohroženější. Možná jich žije už jen 100 posledních jedinců

Z 9 milionů živočichů známe necelé dva

Studie se zaměřila i na endemity, druhy vyskytující se výlučně na konkrétním území. Souvislost mezi plochou a endemickými druhy je podle vědců překvapivě jednoduchá - jejich počet roste zhruba přímo úměrně s velikostí plochy.

Podle World Conservation Union bylo k roku 2010 na světě popsáno 1 740 330 druhů organismů. Většina, více než 1,3 milionu, patřila mezi hmyz a jiné bezobratlé. Savců vědci napočítali 5 490 druhů, všech obratlovců bylo   62 305. Odhady celkového počtu organismů se liší. Studie publikovaná v časopise Nature vloni v srpnu udává číslo 8,7 milionů. Některé odhady však hovoří až o stovce milionů eukaryot, neboli těch organismů, jejichž buňka má pravé buněčné jádro.

Více se o ohrožených druzích dočtete na stránkách Světového fondu ochrany přírody (World Wide Fund for Nature neboli WWF s ohroženou pandu velkou ve znaku) nebo na stránkách Mezinárodního svazu na ochranu přírody (International Union for Conservation of Nature neboli IUCN). Na webech těchto organizací se také dozvíte, jak můžete pomoct.

Ilustrační foto (panda velká): Isifa

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články