Chameleoni ovládají dokonalou technologii, kterou lidstvo nedokáže napodobit

Roztomilý ještěr s vystřelovacím jazykem, který kouká každým okem jinam a umí měnit zbarvení své kůže fascinuje laiky i vědce odnepaměti. Nyní konečně známe jejich tajemství, které trochu připomíná sci-fi budoucnosti: vše mají na svědomí speciální mikrokrystaly, které mají uložené pod kůží. Tyto krystalky dokáží během několika vteřin změnit tvar a odrážet různé vlnové délky světla. Navíc na různých částech těla mohou vytvářet úplně odlišná barevná spektra.

Některé druhy, jako například panter, dokáží změnit barvu během dvou minut.
Některé druhy, jako například panter, dokáží změnit barvu během dvou minut.
Zdroj: Thinkstock

Mnoho ješterek má několik vrstev buněk s různými pigmenty, které mění odstín kůže na světlejší či tmavší. Chameleoni tento proces nepoužívají, vzhledem k velmi nápadnému střídání mnoha barev, nejen odstínů. Když je sameček chameleona v klidu, je obvykle zbarvený dozelena. Ovšem když se ocitne v situaci, kdy se v jeho blízkosti zjeví nějaký konkurent anebo ho něco rozčilí, často zrudne anebo se jeho kůže změní na zářivě žlutou. Některé druhy, jako například panter, dokáže změnit barvu během dvou minut!

Když je sameček chameleona v klidu, je většinou zelený.

Jejich tajemství tkví v podkožních mikrokrystalcích zvaných iridophory, které se smršťují či naopak rozšiřují, když je chameleon vzrušený nebo naopak pod nátlakem. Podle toho pak odrážejí různé vlnové délky světla. Úspěšný výzkum švýcarských vědců byl publikován v časopise Nature Communications.

"Fungují jako selektivní zrcadla," vysvětluje spoluautor studie Michel Milinkovitch z univerzity v Ženevě. "Krystaly jsou velmi efektivně organizovány, takže barva chameleona je intenzivní. Vyjadřují tak své nálady a emoce, takže změna barvy je vlastně sociálním projevem."

Tajemství barevné proměny tkví v drobných podkožních krystalcích.

Švýcarský tým také objevil hlubší vrstvy kůže, která odráží infračervené záření a funguje tedy jako účinný systém termoregulace – chrání zvíře před přehřátím.