Chile ochromilo silné zemětřesení: Obyvatele svírá panika a strach z tsunami

V noci na dnešek zasáhlo Chile silné zemětřesení o síle 8,3 Richterovy stupnice. Více než milion lidí bylo evakuováno. Obyvatelé Illapel poblíž epicentra v hrůze prchali ulicemi. Ve městě Coquimbo dosáhly vlny 4,5 metru. Hrozba tsunami děsí Chile i Peru, varování dostala Kalifornie, Havaj i Nový Zéland.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Mnoho lidí vycestovalo v těchto dnech na pobřeží, oslavit Den nezávislosti. "Bylo to strašné. Vyběhli jsme s vnoučaty z domu a teď čekáme na kopci a doufáme, že to brzy skončí," popsala situaci Maria Angelica Leiva z Navidad agentuře Reuters. "Modlíme se, aby moře nezasáhlo náš dům."

Podle místních zdrojů zemřeli tři lidé na infarkt a nejméně tři další pohřbily sutiny domů. Lidé v pobřežních oblastech hledají útočiště na kopci, ve městech vyběhli lidé do ulic. "Dům se začal pomalu otřásat a pak to bylo stále silnější. Nejprve se kýval ze strany na stranu a pak začal skákat. Byli jsme ve dvanáctém patře a báli jsme se, že se nedostaneme ven," líčí situaci Jeannette Matte ze Santiaga.

Chile je jedním z nejvíce seizmicky aktivních míst naší planety. Úřady varují před hrozbou tsunami. Děsí se, že by se opakovala situace z roku 2010, kdy zemi zasáhlo zemětřesení o síle 8,8 a stovky lidí zemřely během otřesů a následné vlně tsunami. 220 tisíc domů bylo zničeno, a pobřežní oblasti spláchla silná vlna.