Chystáte se letos kempovat? Pro nováčky máme pár tipů, co nezapomenout

Pod vlivem pandemie změnila řada lidí svůj pohled na trávení dovolené. Stále není jasné, jak to bude toto léto s cestováním letadlem do klasických dovolenkových destinací, jako je Turecko, Egypt, Řecko… Lidé pomalu začínají hledat alternativní cesty trávení volného času. Pandemie tak nepřímo napomohla tomu, že se začínají odklánět od cestovních kanceláří a raději si plánují dovolenou sami.

Zdroj: Pexels.com

Tento trend je znát především na vzrůstajícím zájmu o kempování a karavaning. Půjčovny a prodejny karavanů, obytných aut a kempovacího příslušenství zažívají boom a už teď je problém sehnat volný pojízdný domeček na letní dovolenou.

Pokud jste se i vy rozhodli tento rok zkusit štěstí s kempováním, máme pro vás pár tipů, na co nezapomenout předtím, než vyjedete.

Půjčte si bydlení na kolečkách včas

Rozmyslete si, v čem a jak se chystáte kempovat. Obytné auto vám poskytne absolutní komfort, ale zase může být problém sehnat takovéto vozítko pro vícečlennou rodinu. Podstatným nedostatkem je i to, že když ho zaparkujete v kempu, už se vám nebude chtít s autem vyjíždět na výlety do okolí. Všechno složit a večer zase rozložit je namáhavé. Velkou výhodu v tomto má karavan, který zaparkujete v kempu a auto vám zůstane k dispozici. Budete tak moct podnikat i delší výlety.

Máte však i jiné alternativy, jako je třeba obytná vestavba do vašeho auta. Pro některé typy aut se dají objednat hotové, nebo si ji můžete nechat udělat na míru či zkusit něco vytvořit samy. Pokud nejste nároční na místo, může se vám tento styl cestování zalíbit. Případně si před auto či za auto můžete ještě dokoupit stan, který celý obytný prostor zvětší.

Možná že vám letos na kempování postačí vaše osobní auto.Možná že vám letos na kempování postačí vaše osobní auto.Zdroj: Unsplash.com

Velké oblibě se v současné době těší také rozkládací stany na střechu. Můžete si ale jenom koupit velký stan, kterých už je momentálně na trhu dost a za přijatelné ceny.

Naplánujte si cestu dopředu

Kempování se zdá být jako naprostá pohodička. A taky je, ale přece jen je dobré si naplánovat cestu dopředu. Některé kempy totiž bývají v létě plné. Stejně jako pokoj v hotelu i místo v kempu je dobré zarezervovat dostatečně dopředu. Některé velké kempy objednáte i přes Booking.com, ale jiné musíte kontaktovat napřímo. Bývá to problém například u rakouských kempů, které často mají informace jenom v němčině.

Při cestování se stane vaším věrným společníkem navigace. Pokud ji nemáte přímo zabudovanou v autě, stáhněte si do mobilu Google Maps, Waze či Sygic (ten je ale placený). Nezapomeňte ani na dobrý držák na mobil do auta, díky kterému budete mít navigaci vždy na očích.

Na cesty budete potřebovat nejen dobrou navigaci, ale i kvalitní držák na mobil do auta. Úsporné na místo a praktické jsou magnetické držáky na palubní desku nebo na větrací mřížku.Na cesty budete potřebovat nejen dobrou navigaci, ale i kvalitní držák na mobil do auta. Úsporné na místo a praktické jsou magnetické držáky na palubní desku nebo na větrací mřížku.Zdroj: Etuo.cz

Při plánování cesty dávejte pozor na výšku i šířku vašeho obytného auta či karavanu, případně auta se střešním stanem. Ne všechny cesty jsou vhodné pro větší auta.

Nezapomeňte na posezení a stínění

Pokud si půjčíte auto z půjčovny, většinou je jeho součástí i nějaký rozkládací stůl, židličky a stínění v podobě markýzy. Pokud se ale vydáte na cesty ve svém vlastním autě či se stanem, určitě na tyto věci nezapomeňte. Kompaktní skládací židličky a stůl najdete v obchodech se sportovním vybavením, ale i na různých jiných e-shopech. Pokud nemáte markýzu, můžete použít na stínění různé plachty či rozkládací altánky podobné stanu.

Pohodlné posezení je základ. Stínění mít nemusíte, ale ráno či večer to celkem uvítáte.Pohodlné posezení je základ. Stínění mít nemusíte, ale ráno či večer to celkem uvítáte.Zdroj: Bigstockphoto.com

Nádobí – hlavně nerozbitné

Až se budete balit, nezapomeňte na odolné nádobí. Stačí vám základní sada. Talíře, hrnky, mističky z kovu, plastu případně dřeva se nerozbijí a nebudou vám cestou cinkat. Opět seženete různé nádobí v outdoorových obchodech, ale poslouží vám i starší umělohmotné nádobí po dětech či plechový hrnek. V obchodech najdete i různé stohovatelné nádobí – do jednoho velkého hrnce sbalíte hrníčky, talířky příbory i pánvičku – a máte vystaráno.

Kempovací nádobí může být plastové, dřevěné, kovové – prostě nerozbitné.Kempovací nádobí může být plastové, dřevěné, kovové – prostě nerozbitné.Zdroj: Pexels.com

Vyzbrojte se proti otravnému hmyzu

Při kempování, především v letních měsících u vody, může nastat problém s komáry. Ty vám dokážou pěkně narušit večerní pohodičku u vínka. Ve vaší výbavě tak určitě mějte kvalitní repelent, případně i elektrický lapač komárů. Nezapomeňte ani na síťky proti hmyzu. V některých drogeriích prodávají levné síťky, které si na okno aplikujete jenom pomocí přiložené pásky připomínající suchý zip. Po použití je zase bez problémů z auta odstranit. Sice to není zcela estetické, ale jako provizorní síťka to postačí. Díky ní můžete mít otevřená okna i v noci.

Komáři vám dokážou kempování pěkně znepříjemnit. Připravte se na ně!Komáři vám dokážou kempování pěkně znepříjemnit. Připravte se na ně!Zdroj: Unsplash.com