Čína plánuje obrovský park pro pandy

Neohrabaného, ale roztomilého medvídka si Asiaté zamilovali natolik, že se rozhodli pro něj vybudovat rezervaci, která bude téměř třikrát větší než nejznámější park v USA Yellowstone. Udělají vše pro to, aby svůj národní symbol ochránili.

Panda velká patří k zranitelným druhům - nebezpečí se zvyšuje s postupujícím narušováním jejích přirozených lokalit a velmi slabou porodností.
Panda velká patří k zranitelným druhům - nebezpečí se zvyšuje s postupujícím narušováním jejích přirozených lokalit a velmi slabou porodností.
Zdroj: Profimedia.cz

Nejméně 10 miliard yuanů (1,6 miliardy dolarů) investuje Čína v příštích pěti letech do výstavby národního parku, který by měl vyrůst na jihozápadě země v provincii Sečuán.
 
Z plánů vyplývá, že park bude mít 27 134 kilometrů čtverečních. Pro porovnání, Yellowstone, založený v roce 1872 jako první národní park v USA, má rozlohu 8 983 kilometrů čtverečních.
 
Čína chce tímto rozhodnutím podpořit chov pand, které v současné době žijí izolovaně v různých oblastech provincií Sečuán (zde žije 80 % pand velkých), Šen-si a Kan-su. Cílem parku je, aby se zvířata ve volné přírodě spojili, případně i rozmnožili.

Kde v Evropě chovají pandu velkou?

  • Tiergarten Schönbrunn, Vídeň, Rakousko
  • Zoo Berlin, Berlín, Německo
  • Pairi Daiza, Brugelette, Belgie
  • ZooParc de Beauval, Saint-Aignan, Francie
  • Ouwehands Dierenpark, Rhenen, Nizozemsko
  • Zoo Aquarium de Madrid, Madrid, Španělsko

Zoologická zahrada v Praze již delší dobu jedná s Čínou o zapůjčení pandy velké a již oficiálně představila podobu plánovaného pavilonu, který by měl být v místech, kde je nyní expozice ledních medvědů.


 
Pandy velké jsou známé svojí nízkou schopností se rozmnožovat, což je hlavní důvod, proč se dostali na červený seznam ohrožených druhů Mezinárodní unie pro ochranu přírody. Odhaduje se, že v současné době jich žije 1864 ve volné přírodě a dalších 300 v zajetí.
 
Na investicích do rozsáhlého parku se dohodla čínská banka s provinčním ministerstvem lesního hospodářství Sečuán. Banka se uvázala zajistit financování do roku 2023 s cílem zmírnit chudobu mezi lidmi, které žijí v této odlehlé provincii, a také zkvalitnit infrastrukturu spojenou s výstavbou parku.

Mohlo by vás zajímat: