Číňané vylepšují mikrovlnné zbraně

Cílené vysílání modulovaných milimetrových vln, které zahřívají molekuly vody těsně pod lidskou kůží a působí nesnesitelné bolesti, patří nově i do výzbroje čínské armády, která zbraň Poly WB-1 představila letos na Airshow China. Dobrou zprávou je, že jde typ ne-smrtící zbraně, která má za cíl paralyzovat nebo vyřadit nepřítele, ale potencionálně i třeba nepřátelské civilisty s dosahem kolem 80 metrů, který však může být údajně snadno navýšen až na jeden kilometr.

WB-1
WB-1
Zdroj: China Poly Group Corporation

Podobné zbraně nejsou podle janes.com úplnou novinkou, ale zatím je měly k dispozici pouze Spojené státy a Rusko. K jejich nasazení v boji však údajně nedošlo.

Spojené státy stejný koncept představily v roce 2007. Je z produkce společnosti Rayethon a nese označení Active Denial System (ADS). S dosahem 450 metrů pomocí nízkofrekvenčních elektromagnetických vln měla být zbraň schopná u zasažených osob ohřát pokožku až na 50 stupňů Celsia a vyvolat pocit, že člověku hoří šaty.

Předpokládalo se nasazení a vyzkoušení účinnosti zbraně v Afghánistánu nebo Iráku, ale nakonec se tak nestalo v obavách, že by to bylo využito k negativní propagandě (zatímco používání smrtících zbraní procházelo poměrně dobře). Na druhou stranu ovšem americká verze měla i problémy technické a udržovat zařízení v provozu bylo nákladné s ohledem na značnou spotřebu pohonných hmot. 

V případě Číny panují obavy, že vládci v Pekingu se nebudou rozpakovat nasadit mikrovlnné zbraně při případných nepokojích doma, ale že je nasadí i během sporů o hranice v mořích kolem Číny. Společnost China Poly Group Corporation pracuje na zabudování mikrovlnných zářičů do výzbroje válečných lodí, kde se předpokládá dosah alespoň kilometr. Nejsou přitom známy technické parametry a efektivita čínských prostředků, nicméně na lodích mohou mít k dispozici více paliva, než na kolových transportérech někde v terénu.

Mohlo by vás zajímat:

Související články