Čínské astronautky musí být dokonalé. Duševně i tělesně

Stát se astronautem je jedním z nejtěžších úkolů na světě. Ale Čína teď stanovila pro své ženské adeptky vesmírného výzkumu ještě mnohem drsnější podmínky.

Čínské astronautky musí být dokonalé. Duševně i tělesně
Čínské astronautky musí být dokonalé. Duševně i tělesně
Zdroj: archiv

V USA, Rusku i Evropské unii musí mít člověk nalétáno nejméně 1000 hodin jako pilot letadla, potřebuje vysokoškolský titul a má být ve špičkovém tělesném i duševním stavu. Tyto podmínky platí pro muže i ženy. Čína letos na konci března představila první dvě ženy, které možná jako první poletí do vesmíru.

První dvě „taikonautky“, jak Čína své astronauty nazývá, byly vybrány ze sedmi uchazeček. Podle serveru China Military News musely splňovat takřka nesplnitelné podmínky – musí být bezchybné, a to na těle, duchu i mysli. Jaké jsou požadavky na tělo dobyvatelky vesmíru? Nesmí:

  • mít žádné jizvy
  • mít následky po porodu císařským řezem
  • být svobodná
  • zapáchat
  • mít špatný chrup
  • být panna 

Západní zpravodajské servery to ironicky komentovaly jako požadavky, které spíš připomínají vlastnosti tanečnice nebo striptérky než astronautky. Podle expertů z magazínu jsou však všechny požadavky velmi důležité – pokud by jim uchazečka nevyhovovala, mohlo by dojít ke katastrofě. Proč?

Když ve vesmíru bolí zuby

„I takový detail jako zkažené zuby může vést na vesmírném výzkumu ke katastrově. Zuby není možné ošetřit, každý gram léků navíc výrazně prodražuje cenu mise. A jakákoliv jizva se může otevřít – a to by byla pro misi tragédie…,“ popsal problém Pang Zhihao, editor čínského časopisu Space.

Podle západních médií se Čína snaží spíše co nejlépe vesmírný výzkum prodat; když už někdo do vesmíru poletí, mělo by to svět náležitě ohromit. Krásná žena tedy bude působit mnohem lépe než nějaká ošklivka, která by na novináře a fotografy jen cenila zkažené zuby.

Astronautky také musejí být ženy, které už porodily dítě (nikoliv však císařským řezem). To podle čínských psychologů dokazuje, že jsou opravdu dospělé a schopné vydat se do vesmíru. Obě ženy se do kosmu vydají s misí Shenzhou-9, budou na ní součástí sedmičlenného týmu. Tato mise by měla proběhnout ještě během letošního roku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články