Co se děje s muži se Západu? Na klesající počet spermií už upozorňují i vědci

Za posledních 40 let se snížil počet spermií u mužů na polovinu! Týká se to však jen Severní Ameriky, Evropy, Austrálie a Nového Zélandu. Odborníci bijí na poplach – jestli se do budoucna něco nezmění, bude mít západní svět problémy.

Dosud byla mužská infertilita spíše opomíjena a medicína se zaměřovala hlavně na ženskou neplodnost.
Dosud byla mužská infertilita spíše opomíjena a medicína se zaměřovala hlavně na ženskou neplodnost.
Zdroj: Profimedia.cz

K výsledku došel vědecký tým, který vyhodnotil výsledky 185 různých studií. Vedoucí Dr. Hagai Levine jasně říká: „Pokud se nezmění náš způsob života, životní prostředí ani přístup k chemickým látkám, kterým jsme denně vystaveni, velmi se obávám, co nás v budoucnu čeká."

Ze studií z let 1973 až 2011 totiž vyplývá, že počet spermií u zdravých mužů klesl o 59,3 % a koncentrace spermatu v ejakulátu klesla ročně o 1,4 %, což je celkově přes 52 %. Týká se to však jen mužů ze Severní Ameriky, Evropy, Austrálie a Nového Zélandu.

"Vzhledem k tomu, že mužská fertilita a počet spermií jsou velmi citlivé na životní prostředí, je to skvělý model pro studium dopadu moderního prostředí na lidské zdraví," říká Levine. Faktem je, že studie již prokázaly, že ftaláty a BPA snižují produkci mužského hormonu testosteronu a spermií.

Co vedoucího výzkumu však znepokojuje nejvíc, je skutečnost, že studie nenaznačují tendence k zastavení poklesu. „Vždyť jsme vystaveni stále stejným chemikáliím a podléháme špatnému životnímu stylu, a tak by se dala očekávat stagnace, ale není tomu tak…“

Přitom u mužů z Jižní Ameriky, Asie a Afriky žádný výrazný pokles v počtu spermií zaznamenán nebyl. S výjimkou Číny. Z čehož by vyplývalo, že by Levineho teorie o negativním vlivu moderního světa mohla být správná. Za uplynulých dvacet let se totiž Čína stala více západní, hlavně co se týká znečištění prostředí a stravovacích návyků.

Práce Dr. Levine není u konce. „Je to impuls k dalším studiím, díky kterým můžeme zjistit, proč k neustálému poklesu dochází a hlavně je potřeba najít způsob, jak tento trend zastavit." Dosud byla mužská infertilita spíše opomíjena a medicína se zaměřovala hlavně na ženy a jejich problémy s otěhotněním.
 
„Teď je potřeba začít jednat. Než se uvede nová chemikálie na trh, měla by se řádně otestovat a regulovat její používání. Zároveň by se mělo eliminovat používání některých chemických látek, které jsou velmi škodlivé. Je potřeba také vyvinout snahu k odnaučení kouření a pomoci mužům, aby se přiklonili ke zdravějšímu životnímu stylu, který jim pomůže udržet si normální hmotnost," upozorňuje Levine, který nechce podcenit signály, jež začínají negativně ovlivňovat naši budoucnost.

Mohlo by vás zajímat: