Co se stane, když si Afričané vymění jídlo s milovníky fast foodu?

Všichni víme, že průmyslově zpracované potraviny obsahují příliš tuku, soli, cukru a konzervantů. Našemu zdraví tak příliš neprospívají. Studie teď ukázala, jak rychle může tento způsob stravy vyvolat biologické změny organismu. 

Kalorická, a nutričně chudá jídla neovlivňují jen to, jak vypadáme.
Kalorická, a nutričně chudá jídla neovlivňují jen to, jak vypadáme.
Zdroj: Profimedia.cz

Vědci požádali dvacet Američanů, milovníků rychlého občerstvení, aby si vyměnili stravu s dvaceti dobrovolníky z afrického venkova. Už po dvou týdnech u Afričanů zaznamenali pozoruhodné změny u nádorových markerů, které zvyšovaly riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Naopak u Američanů se tyto markery díky nové stravě výrazně snížily. 

Dobrovolníci byli celou dobu pod pečlivým dohledem. Američané museli dodržovat nízkotučnou dietu s vysokým obsahem vlákniny, zatímco Jihoafričané jedli pouze jídlo bohaté na tuky, převážně hamburgery a hranolky.

Změny ve stravě se na zdravotním stavu projevily velmi rychle. U Afričanů se ukázalo, že následkem nového složení jídelníčku se aktivovaly spouštěcí faktory, o nichž je známo, že ovlivňují vznik rakoviny.

Studie se objevila poté, co vědci zjistili, že u Afroameričanů je třináctkrát vyšší riziko vzniku rakoviny tlustého střeva než u Jihoafričanů, kteří žijí na venkově.

Odborníci již věděli, že tento rozdíl je důsledkem toho, že americká strava má nízký obsah vlákniny a vysoký obsah živočišných bílkovin a tuků, ale nebyli si jisti, jak rychle může změna ve stravování ovlivnit vznik nemoci.

"Skutečnost, že se za pouhých čtrnáct dní podařilo pomocí jídla snížit nebezpečí, dokazuje, že nikdy není pozdě modifikovat riziko vzniku rakoviny tlustého střeva,“ řekl vedoucí výzkumník Stephen O´Keefe z univerzity v americkém Pittsburghu.

Jde sice o malou studii, ale navazuje na velké množství výzkumů, které již v minulosti upozornily na souvislost špatné stravy se vznikem vážného onemocnění. Odborníci odhadují, že až jedna třetina případů rakoviny tlustého střeva se dá předejít změnou jídelníčku.