Co vidět v Mexiku? Nenechte si ujít památky zapsané na seznamu UNESCO

KOMERČNÍ SPOLUPRÁCE: Mexiko se pyšní celou řadou památek zapsaných na Seznamu světového dědictví, na americkém kontinentu dokonce zaujímá první místo, v celosvětovém srovnání je pak v první desítce. Aktuálně jich má Mexiko třicet pět, všechny na jedné dovolené nejspíš nestihnete, jaké si tedy rozhodně nenechat ujít?

Rozmanité Mexiko sebou přináší pokušení, vyzývavost a radost ze života.
Rozmanité Mexiko sebou přináší pokušení, vyzývavost a radost ze života.
Zdroj: PR

Pyramidy nejsou jenom v Egyptě, najdete je i v Mexiku

Teotihuacán je starověkým posvátným místem, které se nachází v údolí Valle de Mexio asi jen 50 kilometrů od hlavního města Mexico City. Ne nadarmo je označován za perlu mezi dochovanými aztéckými památkami. O městu se mnozí vyjadřují jako o zvláštním, magickém, posvátném či tajuplném, každého ohromí svou monumentalitou.

Dechberoucí jsou nejen pyramidy Slunce a Měsíce, ale i hlavní tepna zvaná Ulice Mrtvých, dokonalý zážitek z posvátného místa si pak ucelíte v místním muzeu. Pokud se rozhodujete, co vidět v Mexiku, Teotihuacán by na vašem seznamu rozhodně neměl chybět.

Milujete Tequilu? Vydejte se k polím agáve

Na seznamu UNESCO nejsou jen historické památky a místa, často se tam objeví i jedinečné přírodní zajímavosti. Poměrně nedávno v roce 2006 byla na Seznam Světového dědictví připsána lokalita známá pod názvem Krajina pěstování agáve a stará zařízení k výrobě Tequily.

Místo se nachází zhruba 50 kilometrů od města Guadalajara a pro milovníky Tequily se zájezdy do Mexika bez jeho navštívení rozhodně neobejdou. Dozvíte se vše o tradici výroby tohoto alkoholického nápoje, uvidíte historické stavby, palírny a pole na pěstování agáve.

Na svazích druhého nejvyššího vrcholu Mexika stojí 14 klášterů

Vidět kláštery na svazích sopky Popocatepetl je neskutečná podívaná, plánujete-li zájezd do Mexika, nenechte si jí ujít. Kláštery se v oblasti vulkánu začaly stavět v 16. století, kdy docházelo k evangelizaci místních.

Celkem na svazích sopky najdete 14 klášterů, z nichž tři se nachází v mexickém státě Puebla a zbylých jedenáct ve státě Morelos. Unikátní podívaná na druhém nejvyšším vrcholu Mexika tak připomíná příchod křesťanství do této oblasti. Na seznam UNESCO se památka dostala v roce 1994.

Kam v Mexiku za pořádnou dávkou historie? Do města Morelia

Milovníci památek a historie si přijdou na své v hlavním městě unijního státu Michoacán Morelia. Město patří k těm nejlidnatějším a největším městům v Mexiku, díky svému historickému centru ale láká turisty z celého světa.

Město vzniklo v 16. století a v současné době v něm najdete 249 historických památek. Morelia je doslova učebnicovým příkladem španělské renesanční architektury, která je snoubena s mezoamerickým uměním, původní zástavba pak navíc byla doplněna o architektonické skvosty v barokním a neoklasicistním stylu.