Dají se vdechnout kalorie? Ano varují vědci před novou módou

Inhalování alkoholu se stalo novým hitem teenagerů ve světě i u nás. Tvrdý alkohol se přitom lije na suchý led a výpary poskytují kýžený efekt, vše navíc s legendou, že takto se do těla nedostávají přebytečné kalorie a člověk netloustne. Omyl kalorie můžete i vdechnout, varují vědci.

Dají se vdechnout kalorie? Ano varují vědci před novou módou
Dají se vdechnout kalorie? Ano varují vědci před novou módou
Zdroj: archiv

Ostatně odvodit si to může každý sám. Průvodní opilost znamená, že se alkohol dostal z plic do mozku, a tedy prošel již zkapalněný přes krevní oběh. V krvi ovšem byl alkoholu metabolizován a přidal kalorie do buněk.

Je však pravdou, že ve srovnání s přímý pitím, je příjem kalorií, přeci jen mírně nižší. Žaludek a játra odbourávají část alkoholu již před vstupem do krevního řečiště. Metabolizovaný alkohol se ukládá ve formě kalorií a nepřispívá již k opilosti. Vdechováním se zažívací orgány obchází a pocit opilosti se dostavuje mnohem rychleji.

U tvrdého alkoholu, který prošel destilací a tedy procesem odpaření, však není už moc kalorií, které by po sobě přeměna na páru zanechala. Naopak možné škody na zdraví jsou mnohem reálnější než udržení linie. Podle lékařů mohou být výpary z alkoholu pro plíce škodlivé.

Le Whaf

Nicméně vdechování jídla to je jiná, když budete třeba inhalovat vývar s pomocí zařízení Le Whaf, jehož duchovním otcem je harvardský profesor David Edwards, pak skutečně aromatické sloučeniny přinášejí organismu pocit nasycení bez kalorií, tedy s jejich výrazně nižším množstvím. 

Související články