Dánové chtějí svoje hygge dostat na Seznam světového dědictví UNESCO

Výjimečné kulturní a přírodní památky jsou pro svoji unikátnost zařazovány organizací UNESCO mezi světové dědictví. V červenci 2017 bylo na seznamu 1073 položek. Dánsko teď žádá, aby organizace oficiálně uznala i jeho hygge.

Způsob, jak žít vyrovnaně a spokojeně neboli hygge už se stalo definicí životního stylu Dánů.
Způsob, jak žít vyrovnaně a spokojeně neboli hygge už se stalo definicí životního stylu Dánů.
Zdroj: Profimedia.cz

Dánské slovo „hygge“ se v posledních letech rozšířilo po celém světě. U nás především díky knížce Meika Wikinga, prezidenta Institutu pro výzkum štěstí v Kodani, který říká: „Správně napsat a vyslovit ´hygge´ je ještě jednoduché. Ale přesně vysvětlit, o co se jedná, už je trochu zapeklité. Poznáte ho podle pocitu – hygge je atmosféra, která nás obklopuje, a vědomé prožívání štěstí. Je to způsob bytí s lidmi, které máme rádi. Je to pocit domova. Potěšení z příjemných věcí kolem sebe, které vytvářejí útulný prostor.“

Dánové argumentují, že právě díky hygge patří jejich země k nejšťastnějším na světě. Podle celoevropského průzkumu jsou dokonce Dánové nejšťastnější lidé v Evropě.

České nehmotné dědictví na seznamu UNESCO

1. Verbuňk - mužský lidový tanec ze Slovácka; zapsáno v roce 2005
2. Masopustní průvody s maskami na Hlinecku - pravděpodobně ještě předkřesťanská tradice; zapsáno v roce 2010
3. Sokolnictví - tradiční způsob lovu s pomocí dravých ptáků; zapsáno v roce 2010 společně s dalšími zeměmi
4. Jízda králů - lidová slavnost ze Slovácka a Hané; zapsáno v roce 2011
5. Loutkářství - zapsáno v roce 2016 společně se Slovenskem
                                                                           Zdroj: Wikipedie

VisitDenmark, oficiální turistický portál Dánska, oznámil, že země podá žádost organizaci UNESCO, aby hygge zařadila jako nehmotné kulturní dědictví lidstva. Věří, že bude mít úspěch stejně jako Belgie v roce 2016, kdy se na seznam dostala její pivní kultura nebo Indie se svojí starověkou jógou.   

„S tím jak se zvyšují nároky na výkon zároveň roste i potřeba cítit se dobře, s čímž je hygge úzce spojen, proto mu nelze upřít skutečný přínos pro společnost,“ dodává Meik Wikking.

Mohlo by vás zajímat: