Decimování včel ve světě má zřejmě na svědomí fruktózový sirup

Tým entomologů z University of Illinois našel možnou souvislost mezi rozšířenou praxí krmení včel komerčním fruktózovým sirupem a záhadným hroucení včelstev po celém světě. Tým popisuje svůj výzkum ve studii publikované ve vědeckém časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Decimování včel ve světě má zřejmě na svědomí fruktózový sirup
Decimování včel ve světě má zřejmě na svědomí fruktózový sirup
Zdroj: archiv

Přibližně od roku 2006 jsou hlášena náhlá vymření včelstev bez zjevné příčiny. S časem se podobné záhadné případy množily po celém světě. Při hledání viníků, se nejčastěji jako hlavní podezřelý jevily pesticidy určené k hubení škůdců - například roztočů.

Nová studie však nabízí horkou stopu v podobě fruktózového sirupu, který včelaři sami dodávají včelstvům namísto medu, který jim odebírají. Tato praxe byla zavedena již 70. letech a dosud nebyly jištěny žádné negativní účinky takového postupu.

Nyní však entomologové varují, že ačkoli se účinky fruktózového sirupu neprojevily okamžitě, dlouhodobě oslaboval imunitu včel, a ty tak skutečně nejsou odolné vůči pesticidům, které by je dříve nezahubily. Fruktózový sirup není sám o sobě toxický, to nedostatek medu, který si lidé od včel berou, je oslabuje.

V medu jsou prospěšné látky nejen pro lidi, ale především i pro včely samotné. Ve fruktózovém sirupu jsou sice živiny, ale už ne látky, které by uměly obrnit včely vůči pesticidům, které ani nebyly vyvinuty proti nim.

Sirup je nebezpečný i pro lidi

Fruktuzový sirup přitom nepůsobí problémy jen včelám, ale i lidem. A nemá to co dělat se slavným výrokem, že lidstvo vymře tři roky po včelách (který není pravdivý).

Už přibližně 30 let se fruktóza rozsáhle používá v potravinářském průmyslu místo cukru - podle Wikipedie především v nealkoholických nápojích (limonádách, sodách, ochucených minerálních vodách, mléčných drincích, sportovních drincích, aj.), dále v různých omáčkách, dressincích, příchutích k jiným potravinám. Důvod je prostý - je až polovinu levnější než klasický cukr a má i pozitivní faktor - tělu dodá glykogen rychleji než ostatní sacharidy a škroby.

Druhou stranou mince je ovšem rychlejší růst obezity, protože aktivuje i rychlejší ukládání tuku v tkáních. Metabolizace fruktózy přispívá navíc  k rozvoji dny a zvýšeného krevního tlaku. A fruktóza zároveň oslabuje přirozenou tvorbu inzulínu, a tak zvyšuje možnost propuknutí cukrovky.

Související články