Den Země: Chraňme planetu, která nám zaručuje život

Právě dnes, 22. dubna 2016, na Den Země, podepíší zástupci sto šedesáti států Pařížskou klimatickou dohodu, na které se usnesli na konci minulého roku ve francouzském hlavním městě na klimatické konferenci.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Evropská unie se na podzim 2014 dohodla, že sníží emise CO2 do roku 2030 o 40 %. Na konci roku 2015 se pak v Paříži ve světle vědeckých důkazů o člověkem způsobené změně klimatu skoro 200 zemí z celého světa shodlo, že je nutné do konce století udržet zvyšování globální teploty pod 2° C (ideálně však pod 1,5° C), a proto sníží emise skleníkových plynů na nulu do druhé poloviny 21. století. „Podle vědeckých poznatků by výraznější oteplení znamenalo nevratné změny, které by měly devastující dopad na život narůstající lidské populace. Ovšem abychom teplotu udrželi na dohodnuté hladině, je třeba podle expertních studií evropské emise do roku 2030 snížit o zhruba 55 %," míní pracovník Greenpeace Jan Freidinger. 

„Musíme chránit planetu, která nám zaručuje život," uvedl k jednání o klimatické dohodě generální tajemník OSN Pan Ki Mun. Podle vědců však bude možné tyto cíle splnit jen tehdy, pokud lidé zcela přestanou využívat fosilní zdroje mezi roky 2050 a koncem tohoto století. „Klimatická kola se roztáčí pomalu, ale v Paříži se konečně otočila. Fosilní paliva budou od dneška považována za ta špatná," míní šéf organizace Greenpeace Kumi Naido.
„Text dohody je však i přesto poznamenán snahou lidí, kteří ničí životní prostředí Země. Ale zároveň obsahuje limit 1,5 stupně Celsia. Toto jediné číslo a cíl nulových emisí ke konci století způsobí zděšení v rozhodovacích orgánech uhelných a ropných společností," dodal Naido.

Pokud by se předpokládaného oteplení o maximálně 2 stupně Celsia nepodařilo dosáhnout, hrozí podle odborníků nejen vzestup hladiny oceánů, ale také vymírání rostlin a živočichů, záplavy či rozšiřování nemocí do dalších krajin.

Den Země byl vyhlášen poprvé 22. dubna 1970 jako den, kdy mají lidé oslavovat naši planetu a při té příležitosti se zamyslet, jak se chovat více ekologicky. Ne náhodou byl tehdy vyhlášen v USA poté, co do světových moří uniklo nezanedbatelné množství ropy. Od té doby v tento den lidé po celém světě sázejí stromy, promlouvají o recyklaci, snižují spotřebu energie, do práce se přepravují na kole nebo pěšky a zapojují se do různých zelených projektů.

Mohlo by vás zajímat: