Děti z Měsíce a Vnoučata Slunce: Albíni jsou pro lid Guna Yala požehnáním

Děti s alabastrovou pletí, narozené na sluncem rozpálených ostrovech poblíž pobřeží Panamy, jsou uctívány již mnoho let jako Děti z Měsíce anebo Vnoučata Slunce. Jejich mýtický předek je však zároveň jejich největším nepřítelem.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Podle expertů představují albíni v populaci etnika Guna Yala, jež čítá přibližně 80 tisíc jedinců, zhruba 5-10 %. Podle zakladatele místní organizace S.O.S. Albino, Pascala Jeambruna, se přibližně každé stopadesáté Guna dítě narodí jako albín. Jen pro představu: na globální úrovni připadá jeden albín na 17 000 obyvatel.

Čtyři albínské sestry, Iveily, Donilcia, Jade a Yaisseth Moralesovy se svou matkou a sourozenci na ostrově Ustupu

Požehané děti

V některých zemích, jako je například Tanzánie, jsou albíni zabíjeni, protože místní obyvatelé je považují za symbol smůly anebo čarodějnictví. Lidé Guna je však vychovávají s láskou a úctou. "Podle slov našich předků jsou tyto děti požehnáním," říká Yira Boyd, matka šestileté albínky Delayne Avily. "Když se o ně dobře staráte, dostanete se v nebi na speciální místo."

Šestiletá Delyane Avila žije na ostrově Ailigandi a ráda si kreslí.

Ovšem nebylo to tak vždy. Poté, co Španělsko kolonizovalo Panamu v 19. století, zabíjeli obyvatelé Guna světlé jedince v domnění, že jsou spřízněni s Evropany. Počátkem 20. století však začala vzkévat duchovní reformace, díky které původní obyvatelstvo znovu objevilo tradiční víru a lásku ke svým albínským dětem. Podle místní legendy byl první albín seslán lidu Guna jejich bohem zvaným Baba či Bab Dummat. Jmenoval se Mago a byl považován za otce Slunce.

Edna Perez (71) trpí, stejně jako mnoho místních albínů, rakovinou kůže.

Nebezpečný žár

Přestože Guna děti s alabastrovou pletí nejsou pronásledovány ani zatracovány, potýkají se s jinou hrozbou: tropické slunce jim může způsobit velké potíže se zrakem a rakovinu kůže. Albíni s citlivou pletí a očima se musejí neustále chránit před spalujícím žárem, zatímco jejich kamarádi si bezstarostně hrají v ulicích. Podle lékaře Joseho Jonse, jenž působí na ostrově Ustupu, trpí více než polovina místních albínů nějakou formou rakoviny kůže. Naštěstí se daří šířit mezi místními osvětu a do místních lékařských center začaly pronikat moderní lékařské znalosti. 

Mohlo by vás zajímat: