Dilema fotografa: Podat pomocnou ruku, anebo svědectví světu?

Adnan Abidi dokumentoval ve středu spolu s ostatními kolegy politické shromáždění pořádané stranou AAP v Dillí. Z obyčejné události se stala tragédie ve znamení zoufalého protestu proti nesnesitelné chudobě, která sužuje stále více obyvatel indického venkova. Jeden z farmářů se rozhodl skoncovat se životem a oběsil se na stromě. Ve fotografovi se v tu chvíli odehrával obrovský morální zápas: Měl by se pokusit zachránit nebohému muži život, anebo dělat svou práci, aby mohl farmářův příběh ukázat světu?

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

"Viděl jsem toho muže – seděl už několik hodin na stromě spolu s ostatními. V Indii je to úplně normální věc, lidé vylezou na strom, aby měli přehled, co se na akci děje," vysvětluje Adnan Abidi. O něco později stál na místě vyhrazeném pro novináře a sledoval projevy politiků. Najednou začali lidé nedaleko křičet…

"Vyběhl jsem na svah a viděl jsem, že všichni hledí ke stromu. Na jeho větvi se houpalo lidské tělo. Chvíli mi trvalo, než mi došlo, na co se vlastně dívám. Byl to ten farmář, kterého jsem viděl sedět na větvi o několik hodin dřív," popisuje tragickou scénu Abidi.

"Okamžitě mě napadlo, že tam musím vylézt a pomoci mu. Ale nemohl jsem, jednak jsem měl zraněnou levou ruku a také jsem si záhy uvědomil, že už zbývá jediná věc, kterou mohu udělat: ukázat světu, co se děje. A tak jsem se rozhodl dělat svou práci."