DNEŠNÍ DEN V HISTORII: 23. května

Milenecká, lupičská dvojice Bonnie Parkerová a Clyde Barrow.
Milenecká, lupičská dvojice Bonnie Parkerová a Clyde Barrow.
Zdroj: Archiv AP

1533: Parlament zneplatnil sňatek Jindřich VIII. Tudora s Kateřinou Aragonskou, což mělo mnohem rozsáhlejší důsledky, než jen to, že se anglický král mohl znovu oženit.

1568: Nizozemsko vyhlašuje názávislost na Španělsku, což rozpoutává tzv. osmdesátiletou válku.

1618: Třetí pražská defenestrace je považována za počátek Třicetileté války v Evropě. Vzbouření čeští stavové vyhodili královské místodržící s písařem, kteří však spadli do měkkého - do odpadků po hradem.Dobová mědirytina zachycující pražskou defenestraci

1844: Bab zakládá bábismus, náboženské hnutí, které je brutálně rozprášeno perskou vládou a jeho zakladatel popraven. Jeden z jeho stoupenců se prohlašuje za posla Božího a vzníká náboženství Bahá'í, které má v současnosti kolem šesti milionů věřících v 247 zemích a teritoriích na světě.

1934: Bonnie a Clyde umírají v přestřelce s policií v Louisianě. Končí tak jejich kariéra mileneckého páru, který vylupoval banky.

1978: Únos školního autobusu: Trojice bratranců Barešových přepadla autobus s řidičem a 39 cestujícími z gymnázia Říčany, s cílem vynutit si průjezd do západního Německa. Po vyjednávání a propuštění všech studentů došlo na přechodu Pomezí nad Ohří k přestřelce, při které zemřel řidič autobusu a jeden z pachatelů (Milan Bareš); zbylí dva únosci byli zadrženi a odsouzeni

1997: v USA má premiéru filmu Ztracený svět: Jurský park režiséra Stevena Spielberga, natočený na motivy stejnojmenného románu spisovatele Michaela Crichtona.

2010: Česká hokejová reprezentace vyhrála mistrovství světa v ledním hokeji. Národní tým ve finále porazil Rusko 2:1.

Zdroj: Youtube

Související články