DNEŠNÍ DEN V HISTORII: 25. května

Ručníkový den, který mj. připadá na dnešek, je neformální svátek připomínájící spisovatele Douglase Adamse. Je odkazem na Adamsovo stěžejní dílo Stopařův průvodce po Galaxii, ve kterém je ručník označen za nejpotřebnější věc, kterou u sebe může mezihvězdný stopař mít.

Plakát k premiéře Hvězdných válek.
Plakát k premiéře Hvězdných válek.
Zdroj: Archiv

240 př.nl: První zaznamenaný přísluní průchod z Halleyovy komety, která se objevuje každých 75-76 let. Přestože se každé století objevuje mnoho jasnějších komet, Halleyova kometa je jediná, která se objevuje v krátkých časových intervalech a je viditelná pouhým okem. Naposledy se objevila ve Sluneční soustavě v roce 1986, příště se objeví v roce2061.

Halleyova kometa

1085: Alfonso VI. Kastilský dobyl zpět Toledo z rukou Maurů.

1521: Císař Karel V. prohlašuje Martina Luthera za psance.

1659: Richard Cromwell resignoval jako Lord protektor Anglie, která se tak nakrátko stává republikou pod vládou parlamentu.

1810: Vyhlášení nezávislosti Argentiny.

1948: Ve vykonstruovaném politickém procesu byl popraven Witold Pilecki, polský protinacistický a protikomunistický bojovník.

Kennedey jako první prezident vyhlásil program letu na Měsíc.1961: Prezident USA John F. Kennedy ve svém projevu uvedl, že by Spojené státy měly v rámci programu Apollo dopravit člověka na Měsíc a bezpečně zpět na Zemi do roku 1970.

1977: Premiéra filmu Hvězdné války George Lucase, která se až později stala IV. dílem epopeje s podtitulem Nová Naděje. Jde o revolučním film, který přes původní skepsi získal sedm Oscarů a miliony fanoušků napříč generacemi.

Trailer z roku 1977

Zdroj: Youtube

1985: Masakr na stadionu Heysel v zápase PMEZ mezi Liverpoolem a Juventusem si vyžádal 39 obětí. Tragédie paradoxně nastolila pořádek v anglickém fotbale, když tehdejší premiérka Margaret Thatcherová zahájila později úspěšný boj s násilím v britské kopané.

1998: Na nejvyšší horu světa Mount Everest vystoupil první tělesně postižený horolezec – jednonohý Američan Tom Whittaker.

2013: Proběhl protestní pochod proti Monsantu, v mnoha městech na celém světě se ho účastnilo na dva miliony lidí.

Související články