Dobrá zpráva o konci světa?

Už vás někdy napadlo, co by se stalo, kdyby naše moderní civilizace zkolabovala? Kdybychom přišli o všechny vymoženosti, které činí náš život tak příjemným? Ne, nebojte, nechceme vás zbytečně strašit, spíše jde o takový malý podnět k zamyšlení.

Petr Horký – Ekvádor
Petr Horký – Ekvádor
Zdroj: Petr Horký

Na stránkách National Geographic jsme se ostatně kolapsům civilizací již několikrát věnovali, zejména pak v rozhovorech s egyptologem Miroslavem Bártou. Právě profesor Bárta se před několika lety dal dohromady s filmařem, cestovatelem a polárníkem Petrem Horkým - a výsledkem jejich spolupráce je film Civilizace s podtitulem "Dobrá zpráva o konci světa".

Pojeďte se s námi podívat do Českého Švýcarska

Možná jste už měli možnost snímek shlédnout, třeba ne, pokud byste však chtěli odpovědi na otázky, které vás v této souvislosti napadají, pak je zde možnost se setkat přímo s režisérem filmu, Petrem Horkým, a jeho hosty: geologem Václavem Cílkem, fotografem Václavem Sojkou a šéfredaktorem National Geographic Tomášem Turečkem v prostředí Českého Švýcarska. To postihl v nedávné době také určitý druh kolapsu v podobě rozsáhlého požáru, takže společná procházka okolím může evokovat diskusi na dané téma.

A v čem vlastně spočívá ona "dobrá zpráva o konci světa"? Ještě nikdy žádná společnost neměla tolik informací a znalostí, jako máme my. Máme všechny předpoklady, abychom se s případnými civilizačními hrozbami poprali - a třeba se zrodila nová civilizace, která bude k naší planetě ohleduplnější, než je v současnosti. Ostatně i ohořelý les opět povstává z popela a brzy se opět zazelená.

Program a rezervaci na promítání a případně i ubytování najdete ZDE