Dokument o amazonském kmeni zvítězil na olomouckém festivalu

Letošní ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia film Olomouc (AFO) ve svém závěru tradičně ocenil nejlepší české i světové filmy, které divákům prezentují vědu seriózně, ale zároveň hravě a zábavně.

Dokument o amazonském kmeni zvítězil na olomouckém festivalu
Dokument o amazonském kmeni zvítězil na olomouckém festivalu
Zdroj: archiv

Ceny si odnesl dokument o hledání štěstí uprostřed Amazonského pralesa, příběh nemocné 9leté Jany i portrét slavného českého chirurga Bohdana Pomahače.

Štěstí v pralese

Hned dvě ceny na festivalu ukořistil australský dokument Gramatika štěstí, který divákům poutavým odlehčeným stylem přibližuje život amerického lingvisty Daniela Everetta. Ten žije několik let jako právoplatný příslušník kmene Pirahã v nepřívětivých podmínkách Amazonského pralesa, aniž by se on sám, či samotní domorodci, obávali čehokoliv negativního.

TRAILER K DOKUMENTU

#video|5662846#

Lingvista nakonec zjišťuje, že základem pro takový spokojený a vyrovnaný život naplněný něčím, čemu by se dalo říkat štěstí, je právě místní jazyk - řeč oproštěná od jakéhokoliv pojmenování pro barvy, číslice a zbavená barvitých popisů toho, co se událo v minulosti.

Záběr z filmu Gramatika štěstí ZDROJ: AFO

Snímek na festivalu obdržel jak Cenu studentské poroty, tak Cenu za nejlepší světový populárně-vědecký film, o čemž jednotně rozhodla porota složená z odborníků, jakými jsou expert na skepticismus Richard Saunders, producentka Irina Belykh i švýcarský vědec Bechara Saab.

Prosím, dávejte pozor!

Záběr z filmu Dávej pozor  ZDROJ: AFO

Českou soutěž pro změnu ovládl působivý 15minutový dokument scénáristky a dramaturgyně České televize Kamily Zlatušková s názvem Dávej pozor!, který suverénně zabodoval v kategorii Cena RWE za nejlepší český populárně-vědeckých film. Ústřední postavou snímku je devítiletá Jana, jež má zásadní problém se soustředěním, což jí komplikuje jak život ve škole, tak v soukromí.

Jana tak začne podstupovat terapii spojenou se speciální počítačovou hrou, která ji efektivně učí udržovat pozornost na delší dobu. Po dvou měsících intenzivního tréninku tak vše nasvědčuje tomu, že se vše obrací k lepšímu.

Otázkou ovšem zůstává, zda se celá situace nemůže opět radikálně zkomplikovat a kam se vůbec život malé Jany bude ubírat dál.

Cesta doktora Pomahače

Samotné diváky, kterých na festival dorazilo bezmála 4 000, si překvapivě nezískal ani jeden ze zmiňovaných dokumentů – Cena diváků ve finále AFO totiž připadla inspirativní podívané s názvem Doktor Pomahač, která, jak po profesní, tak lidské stránce, senzitivně vykresluje portrét jednoho z nejslavnějších Čechů vůbec – plastického chirurga Bohdana Pomahače, jenž provedl první a úspěšnou transplantaci celého obličeje v USA.

Dokument Doktor Pomahač ZDROJ: AFO

Související články