Dvousetmetrová jurta z plastu – to je dar jako stvořený pro prezidenta

Tímhle domem by proletěl i drak. Ale zatím se v něm jen rybaří a chodí sem obědvat prezidenti.

Zdroj: archiv

Astana je nové hlavní město Kazachstánu postavené ve strohé východní části země. Nehostinné klima znemožňovalo, aby zde vyrostla větší města. Ale když se v Kazachstánu našla ropa (hodně ropy), rázem šly všechny překážky stranou. Vláda do výstavby nové metropole investovala desítky miliard – naštěstí je díky stoupajícím cenám černého zlata má; hledala pak, co by se mohlo stát perlou města, onou pověstnou třešničkou na dortu. A vymyslela jurtu. 

Pochopitelně to není jen tak obyčejná jurta. Jmenuje se Khan Shatyr a jde o obří zábavní centrum, kam se chodí všechny vrstvy obyvatel odreagovat od práce. Aby bylo opravdu reprezentativní, vybral prezident Nursultan Nazarbajev roku 2006 architekta Normana Fostera. Služby tohoto muže a jeho společnost vyhledávají jen ti nejbohatší klienti, především šejkové a v poslední době stále častěji Číňané. V Astaně postavil už předtím Pyramidu míru a souladu – centrum náboženského porozumění v ceně téměř dvou miliard korun. 

Foster už na konci 80. let 20. století přišel s myšlenkou, že jeho domy by měly být tak prostorné, aby jimi proletěl drak. Khan Shatyrem by jich prolétla rovnou celá letka. Stavba je vysoká 150 metrů, má průměr 200 metrů a zabírá 100 000 čtverečních metrů. Má připomínat stan, jurtu původních obyvatel země – ale současně představovat současnost Kazachstánu. 

Jak jsme už psali, Astana neproslula právě přívětivým podnebím. V zimě tu panují pětatřicetistupňové mrazy, v létě je tu taky 35 stupňů. Ale nad nulou. Fosterovo studio tedy muselo využít supermoderní (a současně superdrahé) umělé hmoty ETFE. Plášť jurty je složen rovnou ze tří vrstev této hmoty. Ve srovnání se sklem má pouze 1% jeho hmotnosti, propouští více světla (až 95 %), a dokonce i zdraví prospěšnou složku A ultrafialového záření. 

Jak rybařit v jurtě

Uvnitř je všechno, nač si srdce majetnějšího Kazacha pomyslí. Největšími lákadly jsou velký park, bazén s písečnou pláží, moderní hřiště na minigolf a pochopitelně i spousty obchodů se vším možným. A samozřejmě je tu i něco, co nikde jinde nemají: umělá řeka vedoucí stavbou, na které se dá rybařit. 

Podívejte se do interiéru obří jurty:

Stavba měla být původně dokončena už roku 2007, ale po drobnějších průtazích vyšlo její slavnostní otevření „naprostou náhodou“ na 5. červen 2010 – den, kdy prezident Nursultan Nazarbajev oslavil 70. narozeniny. Bujarého večera se zúčastnilo sedm prezidentů, tři králové a několik desítek šejků. 

Víc se o tomto centru dozvíte na jeho oficiálních stránkách a na těchto stránkách zase najdete, co si o projektu myslí jeho autor.

 

Foto: Karim Yergaliyev, Inhabitat

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články