Exkluzivně pro National Geographic: Sámové - ti, kteří tančí se soby

V domovině Sámů, která se rozkládá po severním Norsku, Švédsku, Finsku a Rusku, se pojetí času neodvozuje od slunečních cyklů, ale pojí se s něčím mnohem důležitějším: s pohybem sobů.

Zdroj: archiv

Sámští pastevci nazývají svou práci boazovázzi, což v překladu znamená „sobí chodec“ – a právě to pastevci kdysi dělali, když pěšky nebo na dřevěných lyžích následovali rychlonohá zvířata, která na stovkách kilometrů krajiny vyhledávala ty nejlepší pastviny. Dnes už využívají drahé terénní automobily.

 

Mnozí norští Sámové chodí do povinné internátní školy; jejich rodný jazyk byl zakázán v duchu norské politiky „ponoršťování“. Sámové od té doby dostali větší autonomii, avšak jejich jazyk, jímž jich dnes mluví jen menšina, utrpěl nenapravitelnou škodu. Ze 70 000 Sámů dnes chová soby jen menšina.

Časy se změnily. Pastevcům se nyní přiděluje ve stanovených dobách během roku určitý vymezený úsek z tradičních pastvin sobů. Pro zachování tohoto životního stylu potřebují pastevci drahé terénní automobily a sněžné skútry, aby mohli udržovat stovky kilometrů plotů mezi teritorii a přesouvat velká stáda v souladu s předpisy o užívání půdy – i pokud jsou v rozporu s instinkty sobů.

 

Autentické záběry ze života severských hrdinů reportáže National Geographic vám představí toto:

 

 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články