Exkluzivní fotografie z Tutanchamonovy hrobky: Skrývá tajné komnaty Nefertiti?

Tým specialistů provedl ve čtvrtek pomocí moderních technologií skeny prostor posmrtných komnat egyptského krále Tutanchamona. Prověřuje tak teorii, podle které se za vápencovými stěnami skrývají další místnosti. Radarové skeny nyní analyzují specialisté v Egyptě a ve Spojených státech. Nově jmenovaný ministr pro památky Khaled El-Enany vyzval k mezinárodní debatě a pozval archeology a vědce z celého světa, aby se v květnu zúčastnili speciální konference. „Nehledáme skryté komnaty. Pátráme po pravdě," řekl na tiskové konferneci v pátek odpoledne.

Přikrčeni u kamenného sarkofágu krále Tutanchamona připravují technici National Geographic Eric Berkenpas a Alan Turchik radar ke skenování stěny hrobky.
Přikrčeni u kamenného sarkofágu krále Tutanchamona připravují technici National Geographic Eric Berkenpas a Alan Turchik radar ke skenování stěny hrobky.
Zdroj: Kenneth Garrett/ National Geographic/ Egyptian Ministry of Antiquities

Současné výzkumy odstaroval článek z loňského července britského egyptologa Nicholase Reevese, který tvrdil, že Tutanchamonova hrobka může skrývat dosud neobjevené místo odpočinku slavné Nefertiti, manželky faraóna Achnatona, Tutanchamonova otce. Ostatní egyptologové jsou však k této teorii skeptičtí. Neexistuje žádný důkaz, že by byl kdokoli pohřbený za stěnami známé hrobky. Možná existence dalších místností za zdmi ovšem nebyla zcela vyvrácena. Výchozím bodem pro Reevesovu teorii byla série laserových skenů, která zmapovala strukturu Tutanchamonovy hrobky v nevídaných detailech a odhalila řadu linií, které by mohly naznačovat omítnuté průchody a dveře v severních a západních stěnách.

Minulý měsíc Enányho předchůdce Mamdouh Eldamaty prohlásil, že si je na 90% jistý, že tajné místnosti existují. Jeho tvrzení vychází ze série radarových skenů, které provedl v listopadu minulého roku japonský specialista Hirokatsu Watanabe. Ten také přinesl důkazy o existenci organického a kovového materiálu za zdmi hrobky. Egyptologové jeho závěry ovšem kritizují. „Radarové zkoumání není vědeckou metodou, ale uměleckou," prohlásil minulý týden Zahi Hawass, bývalý ministr a jeden z nejvlivnějších akademiků v Egyptě, který požadoval důkladnější prozkoumání Reevesovy teorie.

Vědci doufají, že se jim podaří najít nezpochybnitelný důkaz, že se za severní a západní zdí Tutanchamonovy hrobky skrývají další místnosti – možná jde o tajné posmrtné komnaty Nefertiti.

Nejnovější radarové skeny mají tedy přinést ucelenější soubor dat, která následně zanalyzují specialisté. Ve čtvrtek 31. 3. 2016 v pět hodin odpoledne, poté, co pominul ruch turistů, začala v Údolí králů speciální operace. Tým expertů podporovaný National Geographic Society pracoval celou noc a provedl více než čtyřicet jednotlivých skenů. Mapoval zdi v pěti různých výškách s použitím radarů s frekvencí mezi 400 a 900 MHz. „Jedna frekvence snímala hloubku a druhá obrysy," vysvětlil Eric Berkenpas, elektrotechnický inženýr National Geographic, kterému asistoval strojní inženýr Alan Turchik.

Poté, co se Reevesova teorie dostala na veřejnost, se hrobka, objevena Howardem Carterem v roce 1922, dostala znovu do centra dění. V uplynulých šesti měsících prováděli výzkum u severní zdi nejrůznější specialisté. Zatímco sedmdesátiletý Watanabe pracoval sám s těžkým strojem, třicátníci Berkenpas a Turchik měli výhodu podstatně nižšího věku, týmu specialistů a také své tělesné výšky. Před cestou do Egypta testovali své vybavení na kamenných sloupech v Národním Arboretu ve Washingtonu. Ovládání radaru a obratnost trénovali i ve svých hotelových pokojích.

Ani jeden nechtěl komentovat noční operaci v hrobce s tím, že výsledky jejich zkoumání budou zaslány odborníkům v Egyptě a Spojených státech, kde projdou odbornou analýzou. Yasser ElShayeb, profesor mechaniky hornin na univerzitě v Káhiře, který se podílel na skenování, poznamenal, že některé nesrovnalosti by mohly být vidět na radaru na první pohled. „Víme o některých anomáliích, ale nemůžeme zatím s úplnou jistotou říci, že za zdmi něco je," nechal se slyšet na páteční tiskové konferenci. Přítomen byl i Nicholas Reeves, který svou teorií o tajné hrobce Nefertiti, spustil rozsáhlé zkoumání Tutanchamonovy hrobky. "Stejně jako zbytek světa čekám na informace. Z archeologického hlediska jsou podle mě důkazy přesvědčivé. Nyní je musíme ověřit pomocí moderních technologií."

Mohlo by vás zajímat: