Exkluzivní rozhovor s mužem, který naučil létat dům

Vin Marshall je pravidelným autorem populárně naučných článků pro magazín Popular Science, v nichž mnohdy vážně i nevážně popisuje své bláznivé projekty a pokusy. V rozhovoru prozrazuje detaily svého nejodvážnějšího projektu.

Zdroj: archiv

Díky své obrovské představivosti i technickým a vědeckým znalostem je schopen zrealizovat ty nejneuvěřitelnější nápady. Spolu s bývalým spolužákem, rovněž inženýrem, Paulem Carsonemn a dále vynálezcem a konstruktérem Ericem Gockem vytvořili pro National Geographic Channel třídílný seriál Na tom přece nic není (v originále How Hard Can It Be?).  

V něm naplno popustili uzdu své už tak dost divoké fantazii a dokázali divákům, že i ty nejšílenější nápady, jako například vzlétnout do oblak s domem zavěšeným na barevných létajících baloncích, lze uskutečnit. A to bez náročných dlouhodobých příprav a s využitím jen těch běžně dostupných materiálů a vědomostí. Přesvědčte se sami v rozhovoru níže.

 

Podobné šílenosti děláme už léta

S Vinem Marshallem rozmlouvala Jana Dobášová z National Geographic Channel.

Váš pokus byl vybrán i na obálku Guinessovy knihy rekordů pro rok 2012.

Ano, to je pravda, je to neuvěřitelné. Dům se tam dostal jako největší objekt vyzvednutý do vzduchu. Vůbec jsme byli překvapení a nadšení z celosvětového ohlasu našeho projektu. Když jsme v březnu s domem vzlétli, objevily se po celém světě tiskové zprávy. Víte, já se tyhle věci snažím sledovat a tak trochu sbírám články a odkazy o svých experimentech, které sám nebo s přáteli provádím. 

Byl jste hlavním organizátorem projektu a také vedoucím výroby. S kým jste dále spolupracoval?

Jednak je to můj kamarád ze střední školy Paul Carson, jinak úspěšný inženýr, a pak Eric Gocke, který má vlastní stavební společnost a je autorem mnoha odvážných vynálezů. Samotného letu se pak ujali dva zkušení piloti balónů, Troy Bradley a Jonathan Trappe. 

Kdy a jak jste přišel na nápad létajícího domu?

S Ericem vymýšlíme podobné šílené projekty celá léta a vlastně už ani nevím, kdy nás napadlo, že tohle by přeci taky mohlo jít a mohla by to být zábava. Určitě nás inspiroval animovaný snímek Vzhůru do oblak. Hned jsem si říkali, že to prostě musíme zkusit. 

A jak potom probíhaly přípravy?

S Ericem jsme si vždycky natáčeli videa o našich vynálezech a pokusech, snažili jsme se je publikovat, takže už jsme tak trochu věděli, jak postupovat v tomhle případě. Někdy v prosinci roku 2010 jsme měli první schůzku s producenty National Geographic, kde jsem jim představoval celý projekt. Chtěli vidět nějaká videa z předchozích akcí, líbilo se jim to a ani ne za měsíc jsme už podepisovali smlouvu. A jak diváci na vlastní oči uvidí, vše se pak dalo zrealizovat během 14 dnů, takže už v březnu 2011 jsme letěli. 

Jak dlouho samotný let trval?

Dům letěl asi hodinu a dostal se do obrovské výšky přes 3000 metrů. Vlastně bylo úžasné, že letěl tak vysoko, nakonec jsme pak museli začít odřezávat balonky, aby se nevznesl ještě výš.

FOTO: National Geographic Channel

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články