Facebook je návykovější než sex i nikotin. Máme to v genech

Výzkum kalifornských psychologů vrhá nové světlo na to, jak silné jsou moderní závislosti. Výsledek vás překvapí…

Facebook je návykovější než sex i nikotin. Máme to v genech
Facebook je návykovější než sex i nikotin. Máme to v genech
Zdroj: archiv

Návykových lákadel je kolem nás až moc. Jaké je ale nejsilnější a jakému se nejhůř odolává? Přesně na tyto otázky se pokusili odpovědět psychologové z University of Chicago. Na 205 německých dobrovolnících to otestovali…

Testované osoby musely po dobu jednoho týdne informovat vědce o tom, jaké pokušení cítí - jak silné je, k čemu se váže a jak těžko se jim daří ho překonávat. Psychologům to sdělovali pomocí SMSek každou půl hodinu; hodnotili přitom, jestli je touha podlehnout lehká, těžká, anebo nesnesitelná. Měli se vyjadřovat k nejrůznějším pokušením: od touhy napsat něco na Facebook nebo Twitter, kouřit, pít alkohol nebo spát. A výsledek?

Práce způsobuje závislost

Vědci zjistili, že zlomit zodpovědnost pracovat je výrazně obtížnější, než pokusit se odolat jiným pokušením. "Odolat práci se ukázalo téměř nemožné," vysvětluje Wilhelm Hofmann, hlavní autor studie. "A naopak, lidé relativně snadno odolávali touze po sportu, sexu a utrácení. To nám připadá neočekávané, vzhledem k neschopnosti dnešní doby kontrolovat tyto podněty." Výrazně hůře lidé čelili touze po médiích - "zřejmě zejména díky jejich snadné dostupnosti." Další příčinou neschopnosti odolat vábení moderních médií je to, že přístup k nim člověka téměř nic nestojí - ani příliš času, ani moc peněz. Hofmannův tým také zjistil, že čím déle se daří pokušení odolávat, tím se zmenšuje šance, že to ještě vydržíme.

To znamená, že pokud si celý den v práci nedáte na Facebook jediný příspěvek, večer, po návratu ze zaměstnání, už nejspíš tomuto vábení neodoláte. Dalším nečekaným zjištěním bylo, že toto chování se v principu nelišilo u žádných druhů pokušení. Jen sociální média se ukázala jako výrazně snazší způsobit závislost než alkohol, kofein a další "klasické" substance.

Konflikty závislostí

"Moderní způsob života se skládá z mnoha pokušení, která si navzájem konkurují," popisuje Hofmann současnou společnost. Myslí si, že schopnost odolávat jim závisí hodně na finanční dostupnosti "drogy". Podle výsledků jeho studie je právě finanční stránka a tedy dostupnost drogy mnohem významnější než síla vůle.

Vůbec nejsilnější pokušení při studii způsobovaly touha po spánku a touha po sexu, dokonce ještě více než hlad po sociálních sítích. Ale potřebě sexu i spánku testovaní lidé odolávali mnohem lépe než vášni po Facebooku a Twitteru. 

Závislost na Facebooku máme v genech

V této souvislosti je nutné se zmínit o jiné studii, která na toto téma proběhla. Provedli ji v Bonnu a vyšla v odborném časopise Journal of Addiction Medicine. Podle německých vědců je závislost na sociálních sítích způsobena genem CHRNA4 - tedy tím stejným, který je odpovědný za závislost na nikotinu…

FOTO: Thinkstock

Související články