Fenomén současných velkoměst: Guerilla gardening

Novodobí partyzáni bojují s lhostejností, šedí a maloměšťáctvím sázením rostlin. Nechcete se s k nim s motyčkou v ruce přidat i vy?

Fenomén současných velkoměst: Guerilla gardening
Fenomén současných velkoměst: Guerilla gardening
Zdroj: archiv

Záliba v zahradničení, společenský protest, smysluplná provokace, umění i dobrodružství – to vše může být partyzánské zahradničení (guerilla gardening), hnutí, které vzniklo v Londýně a rozšířilo se do celého světa. Cílem je zušlechtit zanedbaná místa na veřejných prostranstvích našich měst květinami bez ohledu na povolení vlastníka. Za svou námahu budete odměněni jen dobrým pocitem… A možná získáte následovníky.

Jak na to?

Je to jednoduché. Najděte si místo ve veřejném prostoru, které krásou zrovna neoplývá. Betonové nádoby plné špinavé hlíny, opuštěné ohrádky podél silnic, připravené pro stromy, ale bez stromů, jistě nějaké podobné místo bez problému najdete. Pak už stačí jen základní zahradnické náčiní a rostliny, které máte rádi…

A pokud najdete ošklivé místečko blízko vašeho domova, můžete si založit třeba veřejnou bylinkovou zahrádku. V jedné pražské ulici takhle u stromu roste velký keř libečku, a kdo ho pozná, může si utrhnout větvičku třeba do polévky…

Při sázení nezapomeňte na lahve s vodou, abyste mohli květiny pořádně zalít. Což můžete dělat pravidelně, pokud je vaše nová zahrádka na vaší obvyklé trase. Odměnou vám bude dobrý pocit a možná úsměv na tváři kolemjdoucích.

Rizika a otázky spojené s guerilla gardeningem pomáhá zodpovědět na svých stránkách Ekologický právní servis.

Podívejte se na video z londýnských ulic:

AUTOR: sensaklub.cz
Úvodní foto: Flickr

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články