FOTOPŘÍBĚH: Lékaři bez hranic v Kongu bojují s větrnými mlýny. Spirála násilí zdaleka nekončí

Demokratickou republiku Kongo otřásá dlouhodobé nepokoje. Samotné počty pacientů přijatých do nemocnic s ranami od kulek nebo mačet však jen stěží postihnou rozsáhlý dopad konfliktu na zdraví a životní podmínky lidí žijících v této problematické oblasti.

FOTOPŘÍBĚH: Lékaři bez hranic v Kongu bojují s větrnými mlýny. Spirála násilí zdaleka nekončí
FOTOPŘÍBĚH: Lékaři bez hranic v Kongu bojují s větrnými mlýny. Spirála násilí zdaleka nekončí
Zdroj: archiv

Populace v provinciích Kivu na východě Demokratické republiky Kongo čelí nejen kulkám vystřeleným v poslední vlně dlouhodobého konfliktu, ale také nedostupnosti infrastruktury a zdravotní péče. Od dubna 2012 Lékaři bez hranic ošetřili více než 200 lidí zraněných při srážkách mezi ozbrojenými skupinami. 

Lékaři bez hranic: Den se sanitkou v Sierra Leone. Příběh muže, který zachraňuje lidské životy

Lékaři bez hranic v Severním a Jižním Kivu pokračují v poskytování vysoce kvalitní zdravotní péče. Provozují tam 10 nemocnic, 31 zdravotních středisek, 9 lokálních ordinací, týdenní mobilní kliniky, několik center pro léčbu cholery a další pohotovostní aktivity dle potřeby.

Jaký je příběh konžských obyvatel? Podívejte se jim do tváře a poslechněte si, jaký příběh vypráví:

Populace v Minova a Kalungu v Jižním Kivu od začátku dubna narostla o tisíce vysídlených rodin. „Děje se to každým rokem už od 90. let,“ říká předseda místního vládního výboru, „ale letos je to mnohem horší.“ (Foto © Emily Lynch/MSF)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do Minova a Kalungu uprchly tisíce rodin hledajících bezpečí. Lékaři bez hranic tam podporují dvě zdravotní střediska, provádějí výživové aktivity a zlepšují sanitaci a zásobování vodou v provizorním táboře pro vysídlené osoby. (Foto © Emily Lynch/MSF)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na konci května 2012 Lékaři bez hranic hovořili s 26 vysídlenými rodinami, které uprchly před útoky na 21 vesnic v oblasti Ziralo v Jižním Kivu a v oblastech Masisi, Walikale a Bufamado v Severním Kivu. Zpovídaní lidé opakovaně popisovali, jak byli napadeni různými ozbrojenými skupinami. (Foto © Emily Lynch/MSF)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Všech šest dětí této matky (43) je po útoku na jejich vesnici v Severním Kivu nezvěstných. „Když vypalovali domy a viděli utíkat lidi, tak se je snažili chytit a hodit zpátky do hořícího domu. Ti, kteří zůstali pozadu, byli upáleni,“ vypráví. (Foto © Emily Lynch/MSF)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tato žena přišla o své rodiče. Byli napadeni ozbrojenci ve vesnici v Severním Kivu. Její otec byl zastřelen a matka zabita mačetou. Pak boje pokračovaly. „Střety začaly ve vesnici pod námi a lidé utíkali směrem k nám. Když jsme viděli, že tam zabíjejí lidi a vypalují domy, museli jsme také utíkat,“ říká. (Foto © Emily Lynch/MSF)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tato 38letá matka pěti dětí stále nevzdává naději. „Když bude mír, budeme se moci vrátit, mít věci na prodej, jídlo, normální život,“ říká. Byla na trhu a slyšela střelbu. Vzala své děti a utekla s nimi z vesnice v Severním Kivu. Strávili noc v lese a pak zkoušeli najít útočiště v jiné vesnici, ale řekli jim, že to není bezpečné. (Foto © Emily Lynch/MSF)

 

9.

Nakonec dorazili do tábora pro vysídlené osoby v Minova, kde Lékaři bez hranic postavili pumpu a latríny a poskytují zdravotní péči v blízkém zdravotním středisku. (Foto © Emily Lynch/MSF)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tento pár utekl poté, co na jejich vesnici v Severním Kivu zaútočili ozbrojenci. Ztratili dvě ze svých pěti dětí. „Nevíme, proč jsme sem přišli. Jsme ve válce a netušíme, kam se vydat. Všude se bojuje a všichni utíkají,“ říká manžel. (Foto © Emily Lynch/MSF)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tato matka šesti dětí uprchla ze zóny konfliktu a vzala ji k sobě rodina z Kalungu. „Viděli jsme naše příbuzné z jiných vesnic, jak k nám utíkají. Jejich vesnice už byly vypáleny, lidé zabiti a ženy znásilněny,“ popisuje svůj příběh. (Foto © Emily Lynch/MSF)

Hostitelské rodiny hrají při pomoci vysídlené populaci velkou roli. Tato rodina z Kalungu má deset členů, včetně osmi dětí… (Foto © Emily Lynch/MSF)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teď je však v domácnosti po příchodu dalších čtyř rodin už 43 lidí. (Foto © Emily Lynch/MSF)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utekli jsme s manželem i dětmi. Manžel zůstal v jedné z vesnic podél cesty, ale já se tam necítila bezpečně a chtěla jít dál. Třásla jsem se a bála,“ říká žena (30), která je teď u hostitelské rodiny v Kalungu. (Foto © Emily Lynch/MSF)


 Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) jsou mezinárodní humanitární organizace, která poskytuje odbornou zdravotnickou pomoc lidem v ohrožení a v případě krizí. Lékaři bez hranic mají v současnosti více než 2 500 mezinárodních a 25 000 místních spolupracovníků, kteří poskytují zdravotnickou pomoc ve zhruba 65 zemích světa. Lékaři bez hranic poskytují zdravotní péči převážně v zemích, ve kterých nefungují nebo zcela chybí jakékoliv zdravotnické struktury, často v odlehlých a těžce přístupných oblastech.

Podpořit Lékaře bez hranic můžete nejen jako člen mise, ale také coby dárce nebo dobrovolník. Více informací naleznete na www.lekaribezhranic.cz.

Lékaři bez hranic zveřejnují pravidelné zprávy, rozhovory, svědectví pacientů, videa a fotografie o situaci v krizových oblastech a poskytované pomoci. Bližší informace lze nalézt na:
Web: www.lekari-bez-hranic.cz  Facebook: www.facebook.com/lekaribezhranic 
Twitter: twitter.com/msf_czech    YouTube: www.youtube.com/msfczech

 

ÚVODNÍ FOTO: Lékaři bez hranic také pomáhají lidem v Kalungu poblíž Minova. Tato žena (35) utekla ze své vesnice a pak z blízkého kopce viděla, jak je vypalována ozbrojenci. „Můj nestarší syn byl nemocný, a proto jsme ho museli nechat doma, když jsme utíkali. Dodnes nevím, co se s ním stalo – jestli ho zabili nebo v domě uhořel zaživa,“ vypráví. (Foto © Emily Lynch/MSF)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články