Historie na dlani: Výlet na nejkrásnější hrady a zříceniny Plzeňského kraje

Kdekdo ví, že Pražský hrad je vůbec největším hradním komplexem na světě, ale málokdo už tuší kolik vlastně hradů a jejich zřícenin se na našem území celkově nachází. Nejčastěji se setkáváme s údajem, že je jich kolem šesti set. Každý kraj má svá „nej" a dnes bychom vám chtěli přiblížit skutečné skvosty Plzeňského kraje.

Na zřícenině Rabí na vás dýchá středověk z každého kamene.
Na zřícenině Rabí na vás dýchá středověk z každého kamene.
Zdroj: čtk

Začnete-li na největší zřícenině Česka, je jasné, že jste na Rabí. Legenda praví, že právě zde přišel Jan Žižka o druhé oko. Historie středověku je zde patrna z každého kamene a proto není divu, že si toto místo před časem vybrali i filmaři pro film Markéta Lazarová. Popojedete-li o několik kilometrů dále, můžete navštívit malebné Velhartice a tamní stejnojmenný hrad. Nachází se zde unikát evropského významu a tím je gotický kamenný most. Ten je zvláštní především tím, že byl postaven mezi věž ale palác k žádné z nich nedoléhal. Na obou stranách mostu byly ještě dřevěné padací mosty. Toto bezpečností opatření zde bylo proto, že věž měla sloužit jako úkryt korunovačních klenotů v době, kdy na Karlštejně nebylo bezpečno.

Slavná historie

Ke Karlu IV. se váže i další monumentální hrad a tím je Kašperk. Kromě fantastických výhledů do zdejší krajiny, vás tu čeká i prohlídka s videomappingovou historií hradu a vzpomínání na oblíbenou pohádku Anděl páně, jež se tu natáčela. Neméně zajímavým hradem Plzeňského kraje je bezesporu vodní hrad Švihov, proslavený právě dokonalostí svého opevnění. Chtěli byste navštívit vůbec nejstarší kamenný český hrad? To se musíte vydat směrem na Rozvadov. Ač je Přimda dnes již zříceninou, její slavná historie hraniční pevnosti a nádherné prostředí vás jistě uchvátí.

Externí nabíječka je malé kapesní zařízení, v kterém si doslova nosíte náhradní energii.

Kapesní energie

Pokud byste si chtěli tyto památky prohlédnout během jediného víkendu, určitě nezapomeňte fotoaparát a zařízení s GPS pro snadnější vyhledávání. Používáte-li, tak jako mnozí cestovatelé, pouze mobilní telefon a potýkáte-li se s neustálým problémem vybité baterie, bude vhodné zauvažovat o pořízení powerbanky. Externí nabíječka je malé kapesní zařízení, v kterém si doslova nosíte náhradní energii. Powerbanka dokáže nabít nejen vybitý mobilní telefon, ale i další menší elektronická zařízení. Cestujete-li či máte malé děti, nebo sháníte dárky pro muže, je dobré vědět, že se externí nabíječka se vyrábí také jako outdoor powerbanka. Tato powerbanka má výhodu především v tom, že je odolná vodě i prachu a nárazuvzdorná. Navíc může obsahovat i LED svítilnu s funkcí SOS pro nečekané situace. K dostání ji nabízí například eshop Geret.cz.