Hledání nedotčených moří

Cílem projektu NGS „Pristine Seas“ (Nedotčená moře) je probádat, zhodnotit a pomoci ochránit poslední části divočiny v oceánu. Taková místa jsou živými studnicemi informací o tom, jak se propojují různé části zdravého mořského ekosystému. Jejich počet se však snižuje s tím, jak se rozšiřuje oblast působení rybářských flotil.

Zdroj: BRIAN SKERRY | NATIONAL GEOGRAPHIC

Toto je úryvek reportáže Kennedy Warnea a fotografa Briana Skerryho z českého vydání časopisu National Geographic, které je od 3. října v prodeji.

Tým projektu Pristine Seas vedený badatelem NGS Enrikem Salou zkoumá deset odlehlých míst a získané poznatky využívá k ovlivnění ochranářské politiky. Spolupracuje s vládami, nadacemi a jinými ochranářskými skupinami a přispěl k ochraně více než 385 000 čtverečních kilometrů oceánu, například mořské národní památky Pacific Remote Islands, spravované oblasti podmořských hor (Kostarika) a mořského parku Motu Motiro Hiva (Chile).

Vyhlášením oblasti se zákazem rybolovu okolo jižních Liniových ostrovů vytvořila vláda Kiribati i zde místo, kde je využívání oceánu omezeno. „Při potápění u jižních Liniových ostrovů zjišťujeme, jak vypadala moře v dřívějších dobách, v celé jejich bohatosti a kráse,“ říká Sala. „Když jsme sem přišli, změnilo se naše pojetí přírodního prostředí a stanovili jsme nová kritéria, podle nichž hodnotíme všude na světě zdravé a nezdravé útesy.“

„Kdyby měl mimozemšťan na Zemi k dispozici pouze jeden den a chtěl by vidět korálový útes,“ říká badatel NGS Enric Sala, „ukázal bych mu atol Millennium.“

Mimozemšťan by tak viděl atol, který je součástí zřejmě nejzachovalejšího souostroví v Tichém oceánu: pěti odlehlých ostrovů pojmenovaných Caroline (obecně zvaný Millennium), Flint, Vostok, Maldenův a Starbuckův, dohromady nazývaných jižní Liniové ostrovy. Vody okolo těchto neobydlených kousků země ležících 2 400 až 3 400 kilometrů jižně od Havajského souostroví patří mezi poslední skutečně nedotčená místa v příliš využívaném oceánu.

Teď bude tato oblast chráněná. Vláda Republiky Kiribati nedávno vyhlásila okolo každého z ostrovů oblast se zákazem rybolovu do vzdálenosti 12 námořních mil (22,224 kilometru). Na ochranu tamních vod se mimo jiné zaměřila expedice vedená mořským ekologem Salou a projekt Pristine Seas společnosti National Geographic, jehož cílem je dokumentovat nejméně dotčená mořská prostředí na naší planetě a zajistit jim ochranu.

Enric Sala doufal ve vznik mořské rezervace Jižní Liniové ostrovy již od roku 2009, kdy stanul v čele expedice do uvedené oblasti. „Tyto ostrovy nám pomáhají pochopit význam slova nedotčený,“ říká. „Jejich ekologický stav je podivuhodný z každého hlediska – ať už nás zajímá hustota korálů, rybí biomasa, počet vrcholových predátorů nebo biodiverzita.“

Související články