Hodinky s páskem z hub? Další krok v udržitelné módě

Hodinářství v indonéském městě Bandung dokazuje, že složitá struktura houby známá jako podhoubí se dá využít při výrobě náramkových hodinek.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Shluku vzájemně propletených vláken v zemi, který je charakteristický pro houby (ale i bakterie), se říká podhoubí nebo také mycelium. Jde o část, mezi jejíž pozitiva patří poddajnost, a zároveň vodotěsnost. Nyní se ukázalo, že jde o skvělou možnost jejího využití coby ekologické alternativy syntetických produktů a kůže zvířat.

Dodavatel myceliové kůže společnost Mycotech se v roce 2016 inspiroval tempehem, která se vyrábí fermentací sójových bobů. Uvařené sojové boby jsou naloženy do kultury Rhizopus oligosporus nebo Aspergillus oryzae a ta jimi proroste, spojí je a vytvoří tvrdou konzistenci bílé barvy.

Od té doby firma otestovala několik různých druhů hub, až nakonec objevili možnosti podhoubí. V současné době pěstuje houbu na pilinách a poté sklízí její spojenou část. Proces je zdlouhavý – trvá zhruba tři týdny, než se vyrobí 10 metrů čtverečních. Ale vedoucí výzkumu Erlambang Ajidarma je přesvědčen, že úsilí stojí za to.

Zdroj: REUTERS/Irene Barlian

Výroba kůže z podhoubí je v mnoha ohledech jednodušší než příprava syntetických usní na bázi ropy a také proces výroby mycelia produkuje jen zlomek oxidu uhličitého v porovnání s tím, co vyprodukují krávy posléze zabité na výrobu pravé kůže.

Při barvení navíc využívá tým listy, kořeny a potravinový odpad. Hodinářská firma Pala Nusantara posléze stříhá a šije kůži do řemínků pro hodinky s dřevěným rámečkem.

Zdroj: REUTERS/Irene Barlian

Hodinky, jejichž cena se pohybuje mezi 64 až 93 dolary (což je v přepočtu zhruba 1460 až 2160 Kč), se většinou prodávají online. Ale občas zavítá zákazník i osobně: „Už dlouho hledám hodinky vyrobené z přírodního materiálu a za využití rostlin. Po nošení všech, které jsem si doposud koupil, jsem totiž měl alergickou reakci,“ vysvětlil svůj zájem nový majitel hodinek z Jakarty Nurcholis Irvan.