I jedna sklenice vody dokáže změnit něčí život k lepšímu

Jak může pouhá sklenice vody pomoci změnit život? Není to absurdní tvrzení, jak se může zdát nám, kteří otočením kohoutku získáme čistou, pitnou vodu, kdykoli ji potřebujeme. Ve světě v současnosti existuje mnoho oblastí, ve kterých je právě voda tím nejvzácnějším, co člověk může mít.

I jedna sklenice vody dokáže změnit něčí život k lepšímu
I jedna sklenice vody dokáže změnit něčí život k lepšímu
Zdroj: CARE

Nedostatek čisté vody v takových místech například znamená, že zde ženy častěji podléhají infekcím při porodu a umírají. Tento alarmující fakt je jen jedním z důvodů, proč je potřeba věnovat nedostatku čisté vody pozornost. Humanitární organizace CARE v těchto oblastech pomáhá již 75 let.

131 milionů dívek na světě nikdy nenavštívilo ani základní školu. I tento fakt úzce souvisí s nedostatkem čisté vody. Lidé v ohrožených oblastech se často musí vydávat na několikahodinové a nebezpečné cesty k jejímu nejbližšímu zdroji. Tuto práci obvykle vykonávají dívky, které by ve skutečnosti měly chodit do školy a vzdělávat se. CARE Česká republika se proto snaží zajistit přístup k vodě přímo v komunitě.

V Jemenu často pro vodu putují i velmi malé dětiV Jemenu často pro vodu putují i velmi malé dětiZdroj: CARE

Samotná cesta pro vodu pak pro dívky představuje velké nebezpečí. V odlehlých oblastech jim hrozí násilná přepadení a sexuální útoky. Zdroj vody v dosažitelné blízkosti je pro ženy a dívky šancí na klidný a bezpečný život.

V Somálsku jsou i vzdálené zdroje vody často kontaminované a zdraví nebezpečnéV Somálsku jsou i vzdálené zdroje vody často kontaminované a zdraví nebezpečnéZdroj: CARE

A jak pomůže čistá voda k nezávislosti a soběstačnosti? Pouze 55 % žen na celém světě má vlastní práci, která jim zajišťuje ekonomickou soběstačnost a dodává pocit sebevědomí. Schopnost postarat se o sebe v konečném důsledku představuje ochranu před toxickými partnerskými vztahy, mnohdy bezvýchodnou situací, ve které ženy dlouhodobě zažívají domácí násilí. Zvyšuje se také jejich šance vyhnout se dětskému sňatku, kterým v současnosti na světě stále prochází 20 % dívek.

Cesta těchto dívek a žen ke svobodnému a plnohodnotnému životu by byla jistě snazší, kdyby ve svém dětství a dospívání žily v prostředí, ve kterém by nemusely bojovat o základní lidskou potřebu, jakou je čistá voda. Vzdělání umožní ženám uvědomit si svou vlastní hodnotu, stát se sebevědomou lidskou bytostí. A na počátku této cesty stojí sklenice čisté vody.

Humanitární organizace CARE Česká republika těmto ženám a dívkám pomáhá. Připojte se k nám a umožněte změnu na www.care.cz/zacnizmenu

Začněte změnu spolu s CAREZačněte změnu spolu s CAREZdroj: CARE