Impozantní barokní areál Kuks vyhrál prestižní cenu památkářů

Nejvyšší ocenění Grand Prix za ochranu kulturního dědictví získal obnovený hospitál ve východních Čechách. V konkurenci více než 200 evropských projektů se nejdříve dostal mezi 29 nejlepších a ve finále se stal jedním ze sedmi drželů hlavního ocenění, které je spojené s odměnou 10 000 eur.

Cílem rekonstrukce bylo obnovit do roku 2014 nevyužívané a do značné míry zchátralé části barokního Hospitalu Kuks a vdechnout jim nový život. Slavnostní otevření Kuksu proběhlo v březnu 2015.
Cílem rekonstrukce bylo obnovit do roku 2014 nevyužívané a do značné míry zchátralé části barokního Hospitalu Kuks a vdechnout jim nový život. Slavnostní otevření Kuksu proběhlo v březnu 2015.
Zdroj: Profimedia.cz

Vítězství Kuksu v soutěži Grand Prix Ceny Evropského kulturního dědictví Europa Nostra se dá označit za historický úspěch České republiky. Český projekt se totiž soutěže památkářů zúčastnil poprvé. A nebojoval sám. Druhým českým kandidátem byl vzdělávací projekt Národního památkového ústavu Památky nás baví.

Kuks, vesnice na řece Labe, se pyšní barokní nemocniční budovou, kterou postavil hrabě František Antonín Špork koncem 17. století, a jehož sochařská výzdoba pochází z dílny Matyáše B. Brana (1684-1738). Kvůli špatnému stavu prošel komplex v letech 2013 až 2015 rozsáhlou rekonstrukcí. Hned v prvním roce po obnově ho navštívilo rekordních 140 000 lidí.

„Při výběru vítězů porota ocenila, že rekonstrukce Kuksu nebyla řešena jen jako obnova jedné budovy, ale celého komplexu," řekla generální ředitelka českého Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková, která nechyběla při slavnostním vyhlašování ve finském Turku. Dodala, že zrestaurování nejnavštěvovanější východočeské památky je příkladem projektu ochrany budov a krajiny ve spolupráci s odborníky z různých oborů.

Rekonstrukce komplexu, včetně zřízení vzdělávacího centra, stála přes 453 milionů korun. Nejvyšší evropské ocenění je tak pro české památkáře tou nejlepší odpovědí na jejich úsilí. Finanční odměna (v přepočtu zrhuba přes 260 000 Kč) by se s největší pravděpodobností měla investovat do oceněné památky.

Mohlo by vás zajímat: