Indický vynálezce vyvíjí telefon pro nevidomé s Braillovým písmem. V čem je výjimečný?

Slepí lidé jako by byli vynecháni z té technologické revoluce, která je všudypřítomná. Jedna pětina nevidomých z celého světa žije v Indii, a tak není divu, že to do rukou vzal právě Ind.

Indický vynálezce vyvíjí telefon pro nevidomé s Braillovým písmem. V čem je výjimečný?
Indický vynálezce vyvíjí telefon pro nevidomé s Braillovým písmem. V čem je výjimečný?
Zdroj: archiv

Mobilní telefon pro nevidomé s Braillovým písmem vyvíjí devětadvacetiletý indický vynálezce. Na svůj projekt v úterý získal 50 000 dolarů v soutěži Awards for Enterprise, kterou pro inovativní nápady pořádá švýcarský výrobce hodinek Rolex.  

Podle agentury AFP průmyslový designér z Dillí Sumit Dagar porazil tisíce konkurentů svým návrhem mobilního telefonu s displejem z droboučkých hrbolků. Ty mají kolísavou výšku a dokážou tak vytvářet písmena Braillova slepeckého písma. To v roce 1824 vytvořil nevidomý francouzský učitel Louis Braille. 

Podívejte se na video, kde Sumit Dagar svůj vynález prezentuje na konferenci TEDu v loňském roce:

Design menšiny často ignoruje

"V designu panuje jistá přehlíživost vůči menšinovým skupinám v porovnání s většinou," řekl Dagar AFP na vysvětlenou, proč se rozhodl právě pro tento směr. "Design je něčím, co překlenuje propast mezi uživateli a technologií," dodal.

Testování Dagarova telefonu. Zdroj: Rolex Awards fot Enterprise

Prototyp telefonu s "Braillovým monitorem", který zobrazuje textové zprávy a jména v Braillově písmu, má být k dispozici během šesti měsíců. A jako další krok Dagar plánuje chytrý telefon, v němž by si nevidomí mohli přečíst i mapy a mít k dispozici GPS technologii.

 Pro odhadem 285 milionů lidí na celém světě, kteří trpí úplnou nebo částečnou ztrátou zraku, už jsou ovšem k dispozici telefony převádějící text do mluveného slova. Kromě toho se bude muset Dagar vyrovnat s konkurencí dalších designérů, kteří se snaží zapracovat do mobilních telefonů Braillovo písmo. Například jihokorejský Samsung prototyp telefonu umožňujícího posílat a přijímat textové zprávy v Braillově písmu představil už v roce 2006. Na trh ale zatím žádný podobný produkt uveden nebyl. 

Indie je podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) domovem zhruba pětiny veškerých nevidomých lidí na světě.

Stránky Sumita Dagara zde.
Více si o projektu můžete přečíst zde.  

Úvodní foto: sumitdagar.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články