Indii zasáhla zničující vlna veder: Padl šedesátiletý teplotní rekord

Vysoké teploty sužují zemi již několik týdnů. Zhruba 330 milionů lidí, téměř čtvrtinu indické populace, navíc zasáhlo nejhorší sucho za posledních čtyřicet let. Na začátku dešťového období dokonce padl teplotní rekord, bylo naměřeno 51° C. Déšť zatím nepřichází a kvůli klimatické změně se může opozdit i o několik týdnů.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Sužující sucho a vysoké teploty si už vyžádaly několik stovek životů. Farmáři ve 13 státech přišli o veškerou úrodu, opuštějí svou půdu a stěhují se do měst. Podle deníku Indian Express si čtyři sta zoufalých zemědělců v nejpostiženějších oblastech sáhlo na život. Řeky, jezera i přehrady vyschly, nejhorší situace panuje ve státech Rádžastán, Gudžarát a Maháráštra. „Situace je opravdu kritická. Nemáme žádnou vodu. Ta vyschla už v lednu. Modlíme se, aby přišel monzun." sdělil místním médiím farmář Ashok Balunke. 

Nejvyšší teplota v Indii byla naměřena v roce 1956 ve městě Alwar, rovnež v Radžastánu. Tehdy bylo 50,6°C. V sobotu 21. května byl tento rekord překonán o čtyři desetiny stupně. Světový rekord i nadále zůstává, drží si ho Údolí smrti v Kalifornii – v červenci 1913 vystoupala teplota na 56,7° C.

Vyschlé jezero Ratanpura na předměstí Ahmedabádu v indickém státě Gudžarát

Indický meteorologický ústav varoval, že ani v následujícím týdnu nedojde ke zlepšení. Sucha a vedra budou navíc provázet prachové bouře. Dr. Laxman Singh Rathore, generální ředitel indického meteorologického ústavu je přesvědčen, že vysoké teploty zapříčinila rostoucí klimatická změna a poukazuje na to, že tento trend pozoruje už patnáct let.

„Od roku 2001 každoročně pozorujeme vlnu vysokých teplot, a to především v severní Indii, obzvlášť v Radžastánu. Hlavní příčinou je nadměrné využívání energie a vysoké emise oxidu uhličitého. Faktory moderní společnosti, jako jsou urbanizace a industrializace, také podporují globální oteplování."

Agartala: Obyvatelé si nosí pitnou vodu z kontejnerů.

Mohlo by vás zajímat: