Inženýr z Tchaj-wanu začal po amputaci předloktí vyrábět protézy na 3D tiskárně

Chang Hsien-Liang se zranil při práci v továrně na razítka. Po nehodě vyzkoušel dvě umělé náhrady, ale nebyl spokojený s tím, co nabízely. Rozhodl se proto vyrobit si bionickou ruku pomocí technologie 3D tisku.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Inženýr z jihozápadního Tchaj-wanu pracoval v továrně na razítka, asi 300 kilometrů od hlavního města. Osudným se mu stalo nesprávně stisknuté tlačítko při provozu razícího stroje. Zranil si předloktí tak nešťastně, že mu jej museli lékaři amputovat.

Dva měsíce po nehodě vyzkoušel dvě protetické náhrady, ale byl z nich zklamaný. Vadilo mu, že nabízejí jen omezenou možnost hybnosti. Robotická ruka s pohyblivými prsty, o kterou se zajímal, byla zase příliš drahá. Nechtěl se vzdát a zkoumal, jaké má možnosti.

Zaujala ho 3D technologie tisku, a tak si pořídil skener, tiskárnu a sledoval on-line videa, aby i bez lékařského vzdělání pochopil, jak pracují prsty a ruce. Po mnoha pokusech vyrobil ruku s pohyblivými prsty v hodnotě zhruba 4000 dolarů. „Díky náhradě se můj každodenní život v mnohém zlepšil. Dnes je pro mě jednodušší dojet si kamkoli na kole nebo se sám najíst," řekl Chang, který chce nyní pomáhat i ostatním.

Zdroj: REUTERS/Tyrone SiuJednou z jeho prvních zákaznic je osmiletá Angel Peng, která si v devíti měsících přišla kvůli opaření o prsty na ruce. „Bylo už pro mě přirozené je nemít," přiznala holčička. Když si však u Changa vyzkoušela starší model náhrady a zvedla s její pomocí láhev, o to víc se začala těšit na vlastní ruku: „Jakmile hotová, jako první začnu jezdit na kole."

Mohlo by vás zajímat: