Irsko nabízí cestu k pokladu! Podívejte se na mapu ztroskotaných lodí

Národní památková péče v Irsku se rozhodla zpřístupnit tzv. prohlížeč vraků. Je mezi nimi i zaoceánský parník, jehož potopení rozhodlo o připojení Spojených států k první světové válce. ODKAZ na interaktivní mapu najdete v článku.

Mapa odhaluje pouze jednu pětinu z celkového počtu vraků, které jsou v evidenci irské vlády.
Mapa odhaluje pouze jednu pětinu z celkového počtu vraků, které jsou v evidenci irské vlády.
Zdroj: archiv

Nově zveřejněná mapa ukazuje celkem 3554 vraků roztroušených na 355 000 kilometrech čtverečních ve vodách kolem Irska a severního Atlantického oceánu. Jde o pozůstatky lodí, z nichž nejstarší ztroskotaly v 16. století.
 
Někdy se dozvíte název lodě, rok potopení i příčinu neštěstí, ale u většiny z nich zůstává důvod ztroskotání záhadou.
 
Jedním z nejslavnějších vraků na mapě je potopená britská loď RMS Lusitania. Luxusní zaoceánský parník byl právě na cestě z New Yorku do Liverpoolu, když jej 7. května 1915 torpédovala německá ponorka U-20.
 
Loď se po zásahu jedním torpédem převrátila a během osmnácti minut potopila. O život přišlo 1198 lidí.

Potopení Lusitanie - jeden z milníků první světové válkyZdroj: www.profimedia.cz

 
Útok vyvolal veřejné odsouzení Německa a pomohl přesvědčit USA, aby se zapojily do první světové války a pomohly porazit Německo.
 
Nejnovější ztroskotání zaznamenané na mapě je z ledna 2017, kdy se irská rybářská loď dlouhá 19 metrů potopila, naštěstí bez ztrát na životech.

Chcete se dozvědět víc? Na interaktivní mapu vraků se podívejte ZDE.
 
Jen je potřeba dodat, že 3554 vraků označených na mapě tvoří pouze jednu pětinu z celkového počtu vraků, které jsou v evidenci irské vlády. Umístění dalších 14 414 potopených lodí není známo.

Mohlo by vás zajímat: