V italské restauraci vaří pro chudé z neprodaných potravin ze supermarketů

Šéfkuchař Massimo Bottura oceněný Michelinskou hvězdou jde dvěma směry. Zatímco na severu Itálie zaplatí hosté jeho restaurace i 250 euro. V podniku v Miláně nejsou bohatí vítáni. Massino zde nabízí jídlo chudým zdarma.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Ital se pustil do zajímavého charitativního experimentu. Ve své restauraci Refettorio Ambrosiano na kraji Milána servíruje jídla připravená z nechtěných potravin z velkoobchodů. Na receptech spolupracoval s dalšími známými kuchaři.

"Nikdy jsem si nemyslel, že ingredience, jako jsou přezrálá rajčata, hnědé banány nebo strouhanka, by byly zbytečné. Z pohledu kuchaře v nich naopak vidím příležitost ukázat, co je možné vytvořit za pomoci kreativity," říká Massimo.

Italský michelinský šéfkuchař Massimo BotturaItalský michelinský šéfkuchař Massimo BotturaZdroj: REUTERS/Alessandro Garofalo

Svůj projekt odstartoval v roce 2015 a jeho nápad funguje dodnes s podporou církevní nadace Caritas Ambrosiana.

"Na rozdíl od míst, kde se chudým nalévá polévka, tady hosté frontu nestojí. Přijdou, usadí se a jídlo si sní normálně u stolu. Říkáme si restaurace, ne polní kuchyně," popisuje Bottura.

Tento způsob sice omezuje počet chudých, především bezdomovců, kteří se zde můžou denně najíst (maximálně 96). Bottura však vysvětluje, že se tak snaží pomoci lidem na okraji znovu převzít kontrolu nad svým životem a získat důvěru v sama sebe.

Věděli jste, že…
…zhruba jedna třetina světové produkce potravin (neuvěřitelných 1,3 miliard tun za rok) je podle informací organizace OSN pro výživu a zemědělství nevyužita a vyhozena?

"Způsob, jakým nabízíte pomoc, je klíč, ale ještě o něco důležitější je, co v ostatních vaše pomoc dokáže vyvolat," vysvětluje Luciano Gualzetti, představitel italské charity.

Šéfkuchař se na své cestě nevzdává a v příštím roce plánuje otevřít další dvě restaurace – v Paříži a v Neapoli.

Mohlo by vás zajímat: